1 Een dienaar van de farao

Op vrijdag 15 maart opent in Maastricht de 26ste editie van The European Fine Art Fair (Tefaf). Ruim 250 kunsthandels bieden er de duurste juwelen, manuscripten, oude meesters en moderne kunst te koop aan. In dit CS een selectie uit de hoogtepunten op de beurs. Plus kenners over de laatste trends.

SONY DSC

Wie: UshabtiWat: Grafbeeldje voor farao Taharqa, 19,2 cm hoog, ca 690-664 v. Chr. Waar: galerie HarmakhisPrijs: onbekend

Grafbeeldje voor farao Taharqa uit de 25ste dynastie, gevonden in de koninlijke piramide in Nuri, Sudan. Taharqa was een zwarte farao, die zowel over Egypte als Nubië heerste. Een shabti of ushabti moest de overledene helpen in het hiernamaals. Een grote grafdienaar van Taharqa staat in het British Museum. Dit beeldje werd in 1917 opgegraven door de Amerikaanse Egyptoloog George Reisner.