Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zuid-Korea bereid terug te slaan als Noord-Korea aanvalt

Howitzers from the South Korean army participate in a live-firing drill during the annual Foal Eagle Exercise, a joint maneuver between South Korea and the U.S., near Rodriguez Range in Pocheon, south of the demilitarized zone that divides the two Koreas, in this March 15, 2012 file photo. South Korea's military said it will strike back at North Korea and target its top leadership if Pyongyang launches a threatened attack in response to what it says are "hostile" drills between U.S. and South Korean forces. One of North Korea's top generals, in a rare appearance on state television on March 5, 2013 said Pyongyang had torn up its armistice deal with Washington and threatened military action against the U.S. and South Korea if the drills went ahead. The military exercises began on March 1. REUTERS/Ahn Young-joon/Pool/Files (SOUTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY)
Howitzers from the South Korean army participate in a live-firing drill during the annual Foal Eagle Exercise, a joint maneuver between South Korea and the U.S., near Rodriguez Range in Pocheon, south of the demilitarized zone that divides the two Koreas, in this March 15, 2012 file photo. South Korea's military said it will strike back at North Korea and target its top leadership if Pyongyang launches a threatened attack in response to what it says are "hostile" drills between U.S. and South Korean forces. One of North Korea's top generals, in a rare appearance on state television on March 5, 2013 said Pyongyang had torn up its armistice deal with Washington and threatened military action against the U.S. and South Korea if the drills went ahead. The military exercises began on March 1. REUTERS/Ahn Young-joon/Pool/Files (SOUTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) Een gezamenlijke oefening van Zuid-Korea en de VS. Noord-Korea dreigt vanwege die oefeningen met een eind aan de wapenstilstand met Zuid-Korea. Foto Reuters / Ahn Young-joon

In een reactie op de retoriek van Noord-Korea gisteren heeft Zuid-Korea het dreigement vanmorgen met dezelfde retorische middelen beantwoord. Het leger van Zuid-Korea staat klaar om terug te slaan als buurland Noord-Korea besluit aan te vallen, zo zei een Zuid-Koreaanse legerchef vanmorgen op een persconferentie.

Noord-Korea dreigde gisteren met het einde van de in 1953 overeengekomen wapenstilstand met Zuid-Korea. Het land zei tot deze radicale stap te willen overgaan als Zuid-Korea en de VS hun gezamenlijke militaire oefeningen niet staken. De beide landen waren tussen 1950 en 1953 in oorlog en zijn dat officieel nog steeds. De Korea-oorlog eindigde niet met een vredesovereenkomst, maar een wapenstilstand.

In een reactie zei de legeraanvoerder:

“Omdat Noord-Korea provoceert en de levens en veiligheid van onze burgers bedreigt, willen we duidelijk maken dat we helemaal voorbereid zijn voor een stevige en beslissende aanval tegen het land.”

Noord-Korea verrichtte onlangs een derde kernproef, die scherp is veroordeeld door de VN-Veiligheidsraad als een ernstige overtreding van de VN-resoluties. De raad voert morgen overleg over nieuwe sancties, momenteel wordt gewerkt aan een voorstel. Volgens persbureau AP zou China bereid zijn om zich te scharen achter de strengste sancties ooit, die in de maak zouden zijn. Sancties zouden strengere inspecties behelzen en het moeilijker maken om nucleaire testen te verrichten door een verbod op het gebruik en import van de technologie. Ook zouden landen alle financiële transacties met het land moeten bevriezen die Noord-Korea in staat zouden kunnen stellen om kernproeven te doen.