Zijlstra: mogelijk geen ingreep in WW

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sluit niet uit dat de werkloosheidsuitkering en het ontslagrecht deze kabinetsperiode ongemoeid blijven. Als de sociale partners met betere voorstellen op dit vlak komen, „die er invulling aan geven dat Nederland nog sterker uit de crisis komt dan wij al hadden geregeld, staat de deur daarvoor open”.

Dat zei Zijlstra gisteravond in een Kamerdebat over de economische problemen. Hij toonde daarmee dat de coalitie bereid is om maatregelen uit het regeerakkoord, waarin verkorting van de WW-uitkering wordt voorgesteld, in te ruilen voor afspraken van sociale partners. Gisteren zijn werkgevers en werknemers het overleg begonnen over een sociaal akkoord.

De oppositie verbaasde zich gisteren over het gemak waarmee coalitiepartijen VVD en PvdA hun standpunten willen inwisselen. „Hoe meer stuurmannen, hoe meer vreugd”, zei D66-leider Alexander Pechtold. Volgens hem is de regering aan „het dobberen zonder eindbestemming”. Afgelopen vrijdag verklaarde premier Rutte al dat al het beleid „van linksboven tot rechtsonder en alles er tussenin” bespreekbaar is.

Het kabinet stelt zich zo open op omdat het niet kan rekenen op een meerderheid in de senaat. Als werkgevers en werknemers een sociaal akkoord met het kabinet hebben bereikt, hoopt de coalitie vervolgens overeenstemming te bereiken met partijen in de oppositie .

Gisteravond werd in een zes uur durend debat duidelijk dat dit geen eenvoudige opgave is. Als de hervorming op de arbeidsmarkt – verkorting van de WW-duur tot één jaar en versoepeling van het ontslagrecht – niet doorgaat, is de kans groot dat bijvoorbeeld D66 en GroenLinks geen steun aan het kabinetsbeleid geven. Maar als de duur van de WW-uitkering wél wordt ingeperkt dan komt de steun van de ChristenUnie weer in gevaar.

Gisteravond werd nog eens duidelijk dat de coalitie niet op steun van PVV en SP hoeft te rekenen.