Watervlug, met wel duizend vingers

De Akai MPC-sampler is al 25 jaar een hoeksteen van elektronische muziek. AraabMuzik (23) maakt het een zinderend live-instrument.

None

De 23-jarige Abraham ‘AraabMuzik’ Orellana maakte als kleine jongen al de hele dag beats. „Ik sloeg overal op”, vertelt de elektronische producer uit Providence, Rhode Island, door de telefoon vanuit Engeland. „Met tandenborstels op pannen of met een potlood op mijn bureau. Ik kwam op school vaak in de problemen met mijn leraren.”

AraabMuzik was een jaar of elf toen hij voor het eerst een Akai MPC zag. De Akai MPC (Music Production Controller, voorheen Midi Production Center) is al 25 jaar een hoeksteen van de elektronische muziek. Het apparaat, ontworpen door drumcomputerpionier Roger Linn, was niet alleen een krachtige drumcomputer maar ook een MIDI-sampler die het mogelijk maakte elektronische geluiden in te voeren en handmatig te manipuleren.

De Akai MPC heeft bovenop zestien pads; grote vierkante toetsen die op percussie-achtige wijze te bespelen zijn en waarmee de geluiden worden geactiveerd. „Ik zag de MPC direct als een trommel; ik ben niet zo technisch en weet nog steeds niet wat in die machine allemaal gebeurt. Maar op die pads kon ik direct ritmes tikken.”

Nu, ruim tien jaar later, voert AraabMuzik een generatie jonge producers aan die de Akai MPC nieuw leven inblaast. De MPC was lange tijd vooral een onmisbaar instrument achter de schermen, in de studio’s van met name hiphop, dance en r&b-producers. Het apparaat werd wel eens op een podium gebruikt, bijvoorbeeld door een dj die wat samples wilde instarten. Maar pas in de razendsnelle handen van AraabMuzik, wordt de MPC een zinderend live-instrument.

AraabMuzik maakte in eerste instantie naam als hiphopproducer. Maar als hij een beat begint te slaan op zijn Akai MPC is hij watervlug; het is alsof hij met duizend vingers tegelijk over de pads van de MPC raast, samples en gillende elektronische geluiden afvuurt en bestaande digitale beats bewerkt en vervormt.

Doordat AraabMuzik zijn MPC als een compact drumstel benadert, komen twee werelden samen. Hij speelt vol kracht en snelheid als in de meest virtuoze percussiesolo. Maar tegelijkertijd bedient hij met zijn hamerende vingers een databank vol digitale beats, effecten en geluiden. Hij maakt elektronische muziek met de flexibiliteit, kracht en cadans van analoge percussie, aangevuld met een scala aan mogelijkheden van de digitale muziek.

Vaak slaan producers van elektronische muziek een korte beat in en laten ze die daarna in een ‘loop’ doorlopen. Maar AraabMuzik slaat zowel in de studio als live heel het ritme in, vertelt hij, waardoor veel meer flexibiliteit en variatie mogelijk is. „Het gaat dan echt om techniek en stijl”, zegt hij. „Mensen die drummen, herkennen de verschillende patronen ook die ik speel.”

AraabMuzik produceert beats die ademen, juist omdat zijn ritselende hi-hats, kraakheldere snaredrums of stuiterende kickdrums niet het resultaat zijn van strakgetrokken loops, maar van minutenlang op de pads ratelende vingertoppen. Hij maakte er geweldige producties mee voor hiphopcrew Dipset, en bewerkte in 2011 op zijn Electronic Dreams soms nogal lompe trancemuziek tot mooie, duistere beats.

Zijn net uitgekomen, weer wat meer op hiphop georiënteerde For Professional Use Only is minder indrukwekkend omdat AraabMuzik op dit niet bijster originele, alle kanten opschietende album vooral zijn veelzijdigheid als producer lijkt te willen etaleren.

Maar live excelleert AraabMuzik. Zijn stijl is ‘krachtig, complex en snoeihard’, vat hij zelf samen. De ongelooflijke snelheid en intensiteit waarmee AraabMuzik zijn MPC bewerkt, maakt hem live tot een bezienswaardigheid. „De snelheid is wel het showelement. Soms voel ik na zo’n set mijn vingers ook echt niet meer en kan ik een dag niet spelen.” Gaat hij zijn vingers verzekeren? „Dat is de volgende stap, ja.”

AraabMuzik speelt vanavond op het 5 Days Off-festival met o.a. Hudson Mohawke, Baauer, Jackson and his Computer Band, Eprom, Kramphaft en Jameszoo. 5 Days Off: t/m 10 maart. www. 5daysoff.nl

    • Saul van Stapele