Voor het wij-gevoel moet je op kantoor zijn Hier wordt thuisgewerkt niet

Thuiswerken

Yahoo gaat thuiswerken verbieden Ook vastgoedbelegger CBRE Global Investors wil dat werknemers op kantoor werken Het nieuwe werken zit ’m in andere dingen, zegt de CEO

Nederland, Schiphol, 04-03-2013 Op kantoor bij CBRE. CBRE, genoteerd aan de New York Stock Exchange, is met ongeveer 37.000 medewerkers ‘s werelds grootste adviesbureau voor commercieel vastgoed. Meer dan 300 medewerkers hiervan zijn werkzaam in Nederland, waar wij onze cliënten inmiddels 40 jaar voorzien van professioneel advies. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Roger Cremers - 2013

Koffie halen ze in een ‘social hub’, bellen doen ze in een ‘focusroom’ en overleg houden ze in een ‘lounge’. Voor wie niet de hele dag wil zitten, zijn er staplekken met computerschermen op ooghoogte. De werknemers van vastgoedbelegger CBRE Global Investors werken sinds afgelopen zomer op een modern kantoor.

Tegelijk heeft het bedrijf een regel die indruist tegen een brede trend. Werken gebeurt er namelijk zo veel mogelijk op kantoor – en dus niet thuis. Anders dan bij internetbedrijf Yahoo is thuiswerken niet verboden, maar aanwezigheid is wel de norm.

Of in de woorden van bestuursvoorzitter Pieter Hendrikse: „Het kantoor is the place to be.” Thuiswerken mag, „als dat efficiënt is”. Maar verzoeken voor ‘vaste thuiswerkdagen’ worden niet meer ingewilligd.

Het bedrijf stapte afgelopen zomer over op ‘het nieuwe werken’. En anders dan vaak wordt aangenomen, zegt Hendrikse, betekent dat dus niet per se meer thuis werken. „Het betekent flexibeler werken” – maar wel samen op één plek. In de discussie over Yahoo wil de bestuursvoorzitter zich niet mengen. „Al kan ik me voorstellen dat ze daar op een zeker moment dachten: waar ís iedereen?”

Want een leeg kantoor, dat is niks, vindt hij. „Samen op één plek behalen we het beste resultaat”, denkt Hendrikse – dat is in dit geval een hoog rendement. „Onze commerce-mensen hebben contact met marketing, die hebben de mensen van legal weer nodig, en ga zo maar door.” Overleg over telefoon en mail is niet hetzelfde, zegt hij, terwijl hij met zijn Blackberry zwaait. Verzoeken voor vaste thuiswerkdagen zijn er naar zijn weten sinds de verhuizing niet geweest. „Ondanks de reistijd die er voor sommigen bijkwam.” De truc is, zegt Hendrikse, om een plaats te creëren waar mensen graag naartoe komen. „De pull factor, da’s belangrijk.”

Tot afgelopen zomer was CBRE Global Investors, voorheen de vastgoedtak van ING, nog in Den Haag gevestigd. In een „traditioneel kantoor met een dikke laag stof er overheen”, zegt afdelingsmanager Joram Vesters (41). „Lange gangen met kleine kamertjes met daarin twee of vier werknemers. Belangrijke mensen hadden een eigen kamer.” Niet meer van deze tijd, vond het bedrijf. Met de verhuizing naar de splinternieuwe stek in het World Trade Center op Schiphol stapten de 240 werknemers over op het nieuwe werken – de ‘kantoorvariant’.

Sommige werknemers snapten er aanvankelijk niks van, vertelt fondssecretaris Jim Juffermans (39). „We dachten: het nieuwe werken is toch juist wél thuis werken?” Ook bestond de angst dat de thuiswerkregels niet voor iedereen hetzelfde zouden zijn, vertelt hij. „Voor managers bijvoorbeeld.”

Topman Hendrikse zegt de aanvankelijke verwarring te begrijpen. Maar het ‘nieuwe’ zit hem dus vooral in die flexibele werkplekken op kantoor. Niemand heeft een eigen bureau – ook het management niet. In plaats daarvan sluiten werknemers hun laptop iedere ochtend aan op één van de verschillende type flexplekken, afhankelijk van wat ze die dag moeten doen. De staplek is een ideetje van Hendrikse zelf – „dan stroomt het allemaal meer”.

Zo zit afdelingsmanager Vesters vandaag in een ‘coupé’. Een bureau aan een blok, afgesloten door schotten. Hij heeft een „concentratiedag”, legt hij uit. „Ik bereid een presentatie voor. Maar als ik bijvoorbeeld veel moet bellen, ga ik in een focusroom zitten.” Hij wijst op een afgesloten hokje van één bij één meter. De muren zijn van glas. „Het moet wel toegankelijk blijven”, verklaart Vesters.

Een paar blokken verder zit fondssecretaris Juffermans te werken aan een ‘open werkplek’ – een bureau zonder schotten tussen hem en de buren. Dat iedereen op kantoor is, vindt hij een voordeel. Hij werkt aan een verslag en moet tussendoor steeds dingen checken bij collega’s. „Het duurt langer als ik steeds moet bellen of mailen.” Een ‘eigen’ werkplek mist hij niet: „Die hing eerst ook niet vol met foto’s ofzo.”

Zo makkelijk als Juffermans van plek naar plek hopt, gaat het niet overal. „Hier op de juridische afdeling zitten we toch nog elke dag op dezelfde plek”, zegt fiscaal jurist Bas van Beek (36). „Niet zo handig eigenlijk.” Hij lacht. „Ik heb last van de zon op mijn plek.” Ook zijn leidinggevende moest wennen, vertelt Van Beek. Zij zat eerst elke dag in een apart kantoortje – eigenlijk niet de bedoeling. „Inmiddels zit ze wel soms bij ons aan het blok.”

Bij Juffermans ging het sneller. En dat is niet alleen functioneel, zegt hij. Doordat er veel collega’s aanwezig zijn die ook nog eens steeds op andere plekken zitten, leert hij er steeds meer kennen – ook persoonlijk. „Een collega vertelde laatst dat hij het Kanaal gaat overzwemmen. Als ik hem nu tegenkom, vraag ik hoe het gaat met de voorbereiding.” Juffermans lacht verontschuldigend. „Het klinkt een beetje zijig”, zegt hij. „Maar ik heb nu meer een wij-gevoel.”

De na de verhuizing ingevoerde kantoorborrel moet daar ook aan bijdragen. In strak vormgegeven witte kasten liggen flessen wijn en bier verscholen. De borrel vindt één donderdag per maand plaats, symbolisch op de middelste verdieping. Liever had het bedrijf met alle werknemers op één verdieping gezeten, zegt Hendrikse. „Maar zo komen de achtste en de zesde elkaar ook tegen.” Zelf probeert hij ook bij de borrel het goede voorbeeld te geven. „Als ik kan, ben ik er.”

    • Teri van der Heijden