Vintage anatomische plaatjes doen het heel goed als gifje

Afbeelding van Brainpickings / Maria Popova

Wie herinnert ze zich niet: de anatomische plaatjes van het menselijk lichaam waarover je als kind urenlang gebogen kon zitten. Zat dat echt allemaal in je eigen lichaam? Wie denkt dat de ouderwets aandoende afbeeldingen hebben afgedaan, heeft het mis. Brain Pickings maakte er gifjes van en kijk, zo gaan ze ook in deze tijd nog mee.

Bij sommige huisartsen hangen ze nog steeds in de wachtkamer: de anatomische platen van het menselijk lichaam. Toen we nog geen computer hadden en alles in 3D konden bekijken, leerden kinderen en studenten op deze manier waar de organen precies zaten, uit welke pezen, botten en spieren lichaamsdelen bestonden en hoe bloedvaten liepen. Dankzij Maria Popova’s blog Brainpickings zijn ze nu weer helemaal up to date. Popova heeft verschillende tekeningen samengevoegd en er een gifje van gemaakt.

De plaatjes komen uit het boek ‘The Sexual Study of the Male and Female Human Body in Color Pictures’. Het 32-pagina’s tellende boekje is in 1942 gepubliceerd door de psychiater en seksuoloog Myron D. Jacoby.

Bij deze dwarsdoorsnede verspringt het vrouwelijk naar het mannelijk lichaam:

Popova is nu eenmaal dol op anatomische boeken schrijft ze op haar blog. Al eerder maakte ze van een anatomisch pop-up boek uit 1901 ook gifjes van de anatomische illustraties van de hersenen.

    • Anouk Eigenraam