VARA en BNN: 29 banen weg bij ondersteuning

Bij de aanstaande fusieomroep VARA/BNN verdwijnt een derde van de arbeidsplaatsen op ondersteunende afdelingen. De omroepen schrappen 29 van de 90 voltijdsbanen bij administratie, personeelszaken, communicatie en management. De VARA heeft dat gisteren gemeld aan het personeel. BNN heeft zijn medewerkers vorige week ingelicht. „De reorganisatie is fors”, zegt VARA-directeur Mark Minkman. „Het gaat met name om functies die na de fusie dubbel bezet zijn.”

VARA en BNN, waar samen ruim vierhonderd mensen werken, zijn de eerste fusieomroepen die bekendmaken wat de medewerkers gaan merken van de bezuinigingen op de publieke omroep. NCRV/KRO en AVRO/TROS zijn nog niet zover. Woordvoerders van die omroepen meldden gisteren dat de reorganisatieplannen klaarliggen om naar de ondernemingsraden te versturen.

De zes fuseren om efficiënter te kunnen werken en de bezuinigingen op het mediabudget op te vangen. Het kabinet schrapt de komende jaren tot 300 miljoen euro op de media, een kwart van het budget. Dat kost de komende jaren zeker zeshonderd van de vierduizend banen bij de omroepen en een onbekend aantal banen bij toeleveranciers.

De VPRO begon eind februari de reorganisatie door de directie in te krimpen. Directeur Marieke Schoenmakers vertrekt; alleen algemeen directeur Lennart van der Meulen blijft over. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) schrapte al 20 procent van de voltijdbanen; bij de koepelorganisatie werken per 1 mei nog 299 mensen. Arbeidsplaatsen verdwenen bij ondertiteling, ondersteunende diensten en communicatie.

De fusieomroepen moeten per 1 januari 2014 samengaan. Daartoe moet de Tweede Kamer voor de zomer nog een wijziging van de Mediawet behandelen. Die regelt onder meer de financiële gevolgen van de fusies. Als de Eerste Kamer de wet in het najaar behandelt kunnen de omroepen begin 2014 fuseren en bestaat het bestel uit drie fusieomroepen, drie zelfstandigen (VPRO, EO, MAX) en taakorganisaties NOS en NTR.