Van Persie weer niet bij elite

Real Madrid heeft zich geplaatst voor de kwartfinale Champions League. United-spits Robin van Persie kan weer niet op het allerhoogste podium schitteren.

Amsterdam. - Een overtreding zoals Nigel de Jong die in de WK-finale van 2010 maakte, was het niet. De Nederlandse middenvelder kwam drie jaar geleden met een gestrekt been in op de borst van Spanjaard Xabi Alonso, en kreeg geel. Gisteravond hief buitenspeler Nani van Manchester United eveneens zijn been hoog de lucht in, maar zijn tegenstander Alvaro Arbeloa liep daar tegenaan. Van een doelbewuste actie was geen sprake. Toch werd de Portugees van het veld gestuurd, tot grote woede van het thuispubliek op Old Trafford.

United speelde gisteren thuis tegen Real Madrid de returnwedstrijd in de achtste finale van de Champions League. In Madrid hadden de ploegen met 1-1 gelijkgespeeld. De omstreden beslissing van de Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir om Nani rood de geven, beïnvloedde de wedstrijd enorm. De Engelse club had tot die tijd met 1-0 aan de leiding gestaan, maar moest daarna twee goals incasseren.

Door het verlies in de achtste finale heeft Robin van Persie voor de zoveelste keer niet kunnen bewijzen dat hij tot de allerbeste spelers ter wereld behoort – en dat was juist een belangrijke reden voor hem om afgelopen zomer over te stappen van Arsenal naar Manchester United. In de Premier League, samen met de Spaanse Primera División de beste nationale competitie ter wereld, is hij al jaren een van de meest waardevolle spelers. Maar zijn club Arsenal won in de acht jaar dat hij er speelde nooit een grote prijs. In 2006 verloren de Londenaren de finale van de Champions League met 2-1 van FC Barcelona. Van Persie zat op de bank.

Eén hoofdprijs kan de Nederlandse spits bijna niet meer ontgaan. Met nog tien wedstrijden te spelen staat Manchester United in de Engelse competitie twaalf punten voor op de naaste belager, Manchester City. Voor het eerst in zijn carrière maakt Van Persie een grote kans om landskampioen te worden.

Lionel Messi van FC Barcelona en Cristiano Ronaldo van Real Madrid worden beschouwd als de beste spelers ter wereld. Van Persie wordt geregeld genoemd in de categorie spelers net daaronder, samen met onder anderen Zlatan Ibrahimovic van Paris Saint-Germain. Toch toont Van Persie zijn kwaliteiten zelden in de Champions League of op grote landentoernooien. Op het WK van 2010, met die karatetrap van Nigel de Jong, was Van Persie nooit in vorm. Hij maakte één doelpunt.

Tegen Real Madrid speelde Van Persie verdienstelijk, maar hij leed onder de verdedigende speelwijze van zijn coach Sir Alex Ferguson. Als de opponent de bal had, trok United zich soms met acht spelers terug rond het eigen strafschopgebied. Van Persie moest het geregeld alleen uitzoeken voorin, soms nog met steun van Danny Welbeck. Toen Welbeck door Wayne Rooney werd vervangen, kreeg United nog een paar mooie kansen.

De Engelse ploeg, met de 39-jarige Ryan Giggs die zijn duizendste officiële wedstrijd speelde, was vlak na rust op voorsprong gekomen nadat de jonge verdediger Raphaël Varane de bal in zijn eigen strafschopgebied had verspeeld aan Nani. De Madrileen Sergio Ramos werkte diens voorzet achter zijn eigen doelman, Diego López.

Coach José Mourinho van Real Madrid reageerde op de uitsluiting van Nani door verdediger Alvaro Arbeloa te vervangen door aanvallende middenvelder Luka Modric, die zeven minuten na zijn entree de gelijkmaker binnenschoot. Hij draaide zichzelf vlak buiten de zestien meter vrij en mikte de bal met veel effect het doel in, via de binnenkant van de paal.

Drie minuten later bewees Cristiano Ronaldo, in 2009 voor 94 miljoen euro door Real van United gekocht, waarom hij wordt gerekend tot de buitencategorie. De Portugees speelde niet eens zo opvallend, maar scoorde weer in een grote wedstrijd. In de heenwedstrijd had Ronaldo al de belangrijke gelijkmaker binnengekopt voor Real Madrid.

    • Derk Walters