Twintig VN-waarnemers in handen van Syrische strijders

Screenshot uit de video die vandaag op YouTube verscheen.

De VN zegt dat ongeveer twintig van hun waarnemers, die op de Golanhoogten waren gelegerd om toezicht te houden op het staakt-het-vuren tussen Israël en Syrië, gevangengenomen zijn door zo’n dertig gewapende strijders.

Volgens de woordvoerder, meldt persbureau AP, was het konvooi van de VN daar eerder vandaag voor een bevoorradingsmissie toen ze door de strijders staande gehouden werden. De VN hebben een team naar het gebied gestuurd om uit te vinden wat er precies aan de hand is en om te proberen een oplossing voor de situatie te vinden.

Strijders willen dat Assad troepen terugtrekt

Op YouTube is een video verschenen waarin Syrische rebellen claimen dat ze de VN-waarnemers bij de stad Daraa gevangen hebben genomen. Ze beschuldigen de waarnemers van het steunen van Assads regime, omdat ze zich in een gebied begaven dat tot voor kort in hun handen was.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn de twintig VN’ers van Filippijnse afkomst. Een man in de video zegt dat Assad zijn troepen moet terugtrekken uit het dorp Jamla en dat de waarnemers ‘als gevangenen behandeld zullen worden’ als hun eisen niet binnen 24 uur ingewilligd zijn.

Ban Ki-moon waarschuwde eerder voor nieuw geweld

De VN-krijgsmacht werd opgezet in 1974. Doel was om de vrede tussen Israël en Syrië te bewaken na de Jom Kipoeroorlog. Israël veroverde de Golanhoogten op Syrië in 1967 en dat land wil het gebied nu terug in ruil voor vrede.

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, heeft eerder al gewaarschuwd dat de burgeroorlog in Syrië die nu twee jaar voortduurt zou kunnen leiden tot hernieuwd geweld op de grens met Israël.

    • Peter Zantingh