Solist Bolsjoj gepakt voor aanslag met zuur

De dader achter de aanslag, begin dit jaar, op de artistiek leider van het Bolsjoj Theater lijkt gevonden. Solist Pavel Dmitritsjenko (29) zou de opdracht hebben gegeven om Sergej Filin zuur in het gezicht te gooien. Dat plan werd uitgevoerd door een 31-jarige Rus, met een 35-jarige kameraad als chauffeur. De drie zijn gearresteerd en hebben een schuldverklaring afgelegd.

Filin (42) liep ernstige brandwonden in ogen, gezicht en hals op. Hij wordt behandeld en hoopt van de zomer weer de leiding van het ballet op zich te kunnen overnemen.

Het motief achter de misdaad was „de persoonlijke, vijandige verhouding met Dmitritsjenko, in verband met professionele activiteiten”, aldus de politie. Filin onthoudt zich voorlopig van commentaar.

Om de daders op te sporen heeft de politie alle telefoontjes in de omgeving op het moment van de aanslag in kaart gebracht, meldt het dagblad Izvestia. De „meest verdachte telefoons” zijn afgeluisterd en vervolgens zijn er invallen gedaan. Zo werd het drietal opgespoord.

Het Bolsjoj Theater zegt niet te weten van conflicten tussen de leider en danser, en weigert commentaar tot na de rechtszaak. Russische media gissen naar de details. Ze melden op basis van anonieme bronnen dat Dmitritsjenko de geliefde is van danseres Anzjelina Vorontsova. Zij zou een moeizame relatie hebben met Filin. Haar mentor Nikolaj Tsiskaridze klaagde publiekelijk over de zakelijke en artistieke leiding van het theater.

Vorontsova zou in december om de hoofdrol in Het Zwanenmeer hebben gevraagd. Filin zou hebben geantwoord dat ze daar niet klaar voor was en beter eerst wat meer met, vrouwelijke, balletmeesters zou kunnen werken. Vervolgens zou haar mentor Tsiskaridze de aanslag niet hebben beraamd, „maar wel geïnspireerd”.

Solist Pavel Dmitritsjenko danste onder veel meer Iwan de Verschrikkelijke in het gelijknamige ballet. Een dreigende foto van Dmitritsjenko in die rol staat vandaag in veel kranten. Deze maand zou hij in Doornroosje dansen. „Als een danser om welke reden dan ook niet kan optreden, wordt hij vervangen”, was het commentaar van Bolsjoj op de vraag hoe dat nu wordt opgelost.

    • Thalia Verkade