Seks is een moetje geworden, vindt Barnes

Schrijven over seks is een ‘commerciële plicht’ geworden, zo vindt de Britse schrijver Julian Barnes. En veel moois levert die verplichting doorgaans niet op. De woorden van Barnes zullen pas later deze week in Radio Times, het programmablad van de BBC, te lezen zijn, maar The Telegraph vatte ze alvast samen. Centraal in het stuk

Julian Barnes (Foto Reuters)

Schrijven over seks is een ‘commerciële plicht’ geworden, zo vindt de Britse schrijver Julian Barnes. En veel moois levert die verplichting doorgaans niet op.

De woorden van Barnes zullen pas later deze week in Radio Times, het programmablad van de BBC, te lezen zijn, maar The Telegraph vatte ze alvast samen.

Centraal in het stuk van Barnes staat de vraag hoe te schrijven over intimiteit. Moet een schrijver zoveel mogelijk detail in zijn boek verwerken om de intimiteit te tonen of doet hij er juist beter aan om veel weg te laten?

Een wet, ingesteld na de publicatie van Lady Chatterley’s Lover in 1960, zorgde er in Groot-Brittannië voor dat auteurs vrijer over seks konden schrijven.  In beginsel hoopgevend, maar het heeft uiteindelijk vooral geleid tot veel slecht geschreven seksscènes, aldus Barnes. “De vrijheid hebben om te mogen schrijven en weten wat je er mee moet doen zijn twee verschillende dingen.” Veel van de ‘openhartige’ seksscènes zullen bespot worden door toekomstige literaire auteurs, zo verwacht hij.

Schrijvers zouden zich gaandeweg verplicht hebben gevoeld om seks gedetailleerd te beschrijven. “En dat heeft er in veel gevallen alleen maar voor gezorgd dat oude eufemismen vervangen werden door nieuwe clichés.”

    • een onzer redacteuren