Roadmovie voor tobbers

None

La tête la première Regie: Amélie van Elmt. dvd speelfilm***

Wat doe je als pas afgestudeerde filmstudent? Wacht je af tot een van je projecten eindelijk subsidie krijgt van het filmfonds? De Waalse Amélie van Embt had daar geen zin in. Zij leende wat geld van haar moeder en stak haar eigen spaargeld in de financiering van La tête la première. Cast en crew werkten voor niets en de draaiperiode besloeg slechts drie weken. De sterkste troef zijn de jonge acteurs Alice de Lencquesaing (Le père de mes enfants) en David Murgia (Rundskop). Zij geven heel naturel gestalte aan twee twintigers van wie Adrien heel goed weet wat hij wil en Zoé helemaal niet. Ze ontmoeten elkaar bij het liften, waarbij Adrien – die al een vriendin heeft – geïntrigeerd raakt door de capricieuze Zoé. Zij laat nooit het achterste van haar tong zien en heeft een foto in haar portemonnee van een oudere man. Wie is dat? Hun tocht gaat van Luik naar Lisieux in Normandië.

Niet toevallig de plek waar de zalig verklaarde Theresia van Lisieux in een klooster zat en er het nog steeds veelgelezen boek Het verhaal van een ziel schreef over onder meer de zin van leven en lijden. Voer voor tobbende twintigers.

    • André Waardenburg