Rechter schort verkiezingen Egypte op - Morsi respecteert beslissing

De startdatum van de verkiezingen in Egypte wordt toch weer uitgesteld. Een Egyptische administratieve rechtbank heeft vandaag een opschorting van de parlementaire verkiezingen verordend.

An Egyptian protester flashes the sign of victory in front a national flag on which is written in Arabic "Egypt is moor safe without Muslim Brotherhoods’’ in front of the Mugamma, Cairo's main administrative building on February 24, 2013 part of a growing campaign of civil disobedience around the country. A group of protesters closed the doors of the Mugamma, a massive labyrinth of bureaucratic offices on the edge of Tahrir Square, leaving only a side exit for employees to leave. AFP PHOTO KHALED DESOUKI De parlementsverkiezingen in Egypte, die begin volgende maand zouden worden gehouden, worden uitgesteld. Foto AFP / Khaled Desouki

De parlementsverkiezingen in Egypte, die volgende maand zouden beginnen, worden toch weer uitgesteld. Een Egyptische bestuursrechter heeft vandaag een opschorting van de parlementaire verkiezingen verordend.

Het uitstel verdiept de politieke crisis in het land, schrijft persbureau AP. De rechtbank zegt dat de kieswet eerst door het Constitutionele Hof aan de grondwet moet worden getoetst. De uitspraak van de rechtbank veroordeelt bovendien de Egyptische politieke crisis die tussen de conservatief-islamitische Moslimbroederschap van president Morsi en de voornamelijk liberale en seculiere oppositie is ontstaan.

Eind februari werd besloten dat de startdatum niet 27 april, maar 22 april van dit jaar zou zijn. President Mohammed Morsi had dat besloten. De verkiezingen werden vervroegd omdat zij anders tijdens het Paasfeest van de Koptische christenen in Egypte zouden vallen. Morsi zei te hopen dat met de vervroeging onrust onder deze minderheid (ongeveer 10 procent van de Egyptenaren) werd voorkomen.

De Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei riep toen op tot een boycot van de parlementsverkiezingen. De verkiezingen zouden niet moeten worden gehouden te midden van anti-Morsi protesten en tijdens andere onrust in het land. Door middel van een boycot wordt de ‘schijndemocratie blootgelegd’, stelde ElBaradei.

De verkiezingen worden in verschillende fases verspreid over twee maanden gehouden. De regering kan nog in beroep gaan tegen het oordeel van de bestuursrechter.

Update 20.30 uur: De Egyptische president heeft volgens persbureau Reuters in een verklaring laten weten de beslissing van de bestuursrechter te respecteren. Dat betekent dat de kans op beroep klein is, en dat de verkiezingen dus vrijwel zeker niet eind april zullen beginnen. Hiermee wordt de waarde van de rechtsstaat, de constitutie en het principe van de scheiding der machten gerespecteerd en uitgevoerd, staat in de verklaring te lezen.

    • Anouk van Kampen