Real ronde verder na dubieus rood

Real Madrid heeft de halve finales van de Champions League bereikt De ploeg won met 2-1 van Man United Ronaldo was weer beslissend

Real Madrid heeft zich gisteravond geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Op Old Trafford wonnen de Spanjaarden met 1-2 van Manchester United. Dit was voldoende om zich te plaatsen, na de 1-1 in de heenwedstrijd in Madrid.

De Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir beïnvloedde de wedstrijd nadrukkelijk, door na tien minuten in de tweede helft de rode kaart te tonen aan buitenspeler Nani van Manchester United. De Portugees had zijn directe tegenstander Alvaro Arbeloa met een hoge trap op de borst geraakt, maar leek dat niet met opzet te doen.

Tot aan de rode kaart had Manchester de wedstrijd onder controle. De eerste helft verliep afwachtend, met een verdedigend Manchester. Hoogtepunt was een kopbal van United-verdediger Nemanja Vidic op de paal. Danny Welbeck leek de rebound te kunnen afronden, maar stuitte in buitenspelpositie op doelman Diego López van de Spanjaarden. Bij rust stond het 0-0.

Vlak na rust kwam Manchester met 1-0 voor. De Franse centrale verdediger Raphaël Varane van Real verloor de bal in zijn eigen strafschopgebied aan Nani. Uit een voorzet van de Portugees schoot Sergio Ramos de bal achter zijn eigen doelman, Diego López.

Na de rode kaart voor Nani nam Real Madrid het initiatief over van de thuisploeg. Coach José Mourinho van de Spanjaarden wisselde aanvallend, door verdediger Arbeloa te vervangen door de Kroatische middenvelder Luka Modric.

Zeven minuten na zijn entree maakte Modric de gelijkmaker. Hij draaide zichzelf vlak buiten de zestien meter vrij en mikte de bal met veel effect het doel in, via de binnenkant van de paal.

Weer drie minuten later besliste Cristiano Ronaldo het duel. De Portugees, in 2009 voor 94 miljoen euro door Real van Manchester gekocht, gleed bij de tweede paal de 2-1 binnen. In de heenwedstrijd tegen Manchester had hij al de belangrijke gelijkmaker gescoord, nadat zijn club Real op een 0-1 achterstand was gekomen.

Na het doelpunt van Ronaldo moest Manchester twee keer scoren om zich nog te plaatsen voor de kwartfinales. Robin van Persie en Wayne Rooney kregen nog wel kansen, maar Real hield stand. In blessuretijd redde López nog op een mooie kopbal, weer van verdediger Nemanja Vidic.

Ook Borussia Dortmund heeft zich gisteravond geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Duitse club versloeg in eigen huis de Oekraïense kampioen Shakhtar Donetsk met 3-0. Bij rust stond Borussia, kampioen van Duitsland, al met 2-0 voor, door doelpunten van Felipe Santana en Mario Götze.

Na rust maakte de Pool Jakub Blaszczykowski er 3-0 van. In de heenwedstrijd hadden de Oekraïeners in eigen huis met 2-2 gelijkgespeeld tegen Borussia.

    • Derk Walters