Racen tegen de rouw

None

Belle Epine Regie: Rebecca Zlotowski. dvd speelfilm***

De 16-jarige Prudence Friedmann (Léa Seydoux) woont alleen in haar ouderlijk huis. Haar moeder is net overleden, waarna haar vader halsoverkop naar Canada ging en haar oudste zus bij haar vriend introk. Prudence wordt gearresteerd voor winkeldiefstal en sluit vriendschap met een klasgenootje. Samen bezoeken ze nachtelijke illegale motorraces aan de rand van Parijs, waar veel mannelijk testosteron in de lucht hangt.

Belle Epine gaat over het verwerken van rouw. Dat iedereen dat op zijn of haar manier doet, blijkt uit de verschillende manieren waarop het gezin Friedmann reageert op het overlijden van de moeder – toch is er een overeenkomst: allen stoppen hun verdriet diep weg. Rebecca Zlotowski’s film concentreert zich daarbij op Prudence, een Joods opgevoed meisje dat ook nog eens middenin de puberteit zit. Ze loopt doelloos rond, verliest zich in feestjes en jongens en lijkt geen enkele emotie te ondergaan. Maar wie goed naar het gezicht van actrice Léa Seydoux kijkt, ziet aan haar droeve ogen dat de pijn net onder de oppervlakte zit.

    • André Waardenburg