Philips uit toptien octrooiaanvragen

Philips staat niet meer in de top-10 van bedrijven bij patent-aanvragen in Europa. Philips zakte vorig jaar van plaats twee naar twaalf. Dat blijkt uit de cijfers die vanochtend in Brussel bekend werden gemaakt door het Europees Octrooibureau (EOB). Daar kwamen vorig jaar 257.744 patentaanvragen binnen.

In 2012 vroeg Philips 1.159 patenten aan, zeshonderd minder dan in 2011. „Voor ons is het aantal niet belangrijk, maar vooral de kwaliteit van patenten”, zegt de woordvoerder. „De omzet van Philips steeg 4 procent. Die daling van patentaanvragen zegt niets over onze groei.”

Philips blijft het hoogste Nederlandse bedrijf op de ranglijst. Tweede is chemie- en voedingsconcern DSM (412 patenten), derde halfgeleiderproducent NXP (257).

De Nederlandse bedrijven doen het beter dan in voorgaande jaren. Na een daling van drie jaar stijgt het aantal aanvragen nu voor het eerst.

Voor het eerst staat een Chinees bedrijf in de top-10: telecombedrijf ZTE komt binnen op plaats tien.