Opeens is Olive de slet van school

Zien FILM

Easy A (Will Gluck, 2010)

RTL 5 20.30-22.20

Komt er een keer een erg goede tienerfilm langs, wordt hij niet eens in Nederland uitgebracht. Het overkwam Easy A, die vanavond zijn tv-première beleeft.

De 17-jarige Olive (Emma Stone) is populair, intelligent en niet op haar mondje gevallen. Als zij tegen een kennis liegt dat ze geen maagd meer is, wordt dit afgeluisterd door een groepje religieuze leerlingen die het geschokt aan iedereen doorvertellen. Opeens is Olive de slet van school.

Als een soort sociaal experiment besluit zij hierin mee te gaan, gaat ze zich ‘hoerig’ kleden en helpt ze iedereen die ook gepest wordt. Zo beschermt ze de homo die onder vuur ligt en gaat ze ongedwongen om met alle nerds uit haar klas.

Op een gegeven moment spelt ze de letter A op haar jurk. Dit is een verwijzing naar The Scarlet Letter, de klassieke roman van Nathaniel Hawthorne die niet toevallig klassikaal gelezen wordt. In Hawthornes roman wordt een vrouw na overspel door de puriteinse gemeenschap verstoten en moet ze een scharlakenrode A (van adulterer) op haar kleren dragen. De parallel tussen Olive en Hawthornes heldin Hester ligt voor het oprapen en zorgt voor veel plezier. Easy A schroomt niet hedendaagse hypocrisie en onverdraagzaamheid met veel humor aan de orde te stellen.

André Waardenburg