Onfortuinlijke dikhuid

TOPSHOTS An Indian forestry worker walks past the body of a tusker elephant after it was struck by a train at the Buxa Tiger Reserve, some 12 kms from Alipurduar on March 5, 2013. The adult tusker was killed by the speeding Guwahati-bound Somporkkranti Express inside the Buxa Tiger Reserve in West Bengal. AFP PHOTO AFP

Een Indiase bosbouwer loopt langs het kadaver van een olifant met reusachtige slagtanden. De onfortuinlijke dikhuid is aangereden door een voortrazende trein in het Buxa Tiger Reserve, zo’n 12 kilometer van Alipurduar in het Indiase West-Bengalen. De Somporkkranti Express naar Guwahati was te laat met zijn noodstop.

Hoewel de grijze reuzen er onverwoestbaar uitzien, zijn zij hun leven wereldwijd niet veilig. Zo meldden onderzoekers onlangs dat in Afrika in 2012 zo’n 35.000 olifanten zijn afgeschoten. In Azië is dat niet veel anders. De ivoren slagtanden zijn nog altijd gewild roofgoed: de straatwaarde van een pond ivoor is ruim 1.000 dollar in Beijing.

Olifanten komen niet alleen door de jacht aan hun eind. In Borneo werden eind januari tien dode olifanten gevonden die waren vergiftigd. Mogelijk met opzet, of door besmet water. Een babyolifantje van drie maanden werd nog levend aangetroffen terwijl ze haar overleden moeder weer tot leven probeerde te porren.