Obama hoopt op betere verhoudingen VS en Venezuela na dood Chávez

De Amerikaanse president Obama zegt in reactie op de dood van Hugo Chávez dat hij hoopt op betere verhoudingen tussen Venezuela en de VS. Obama zegt dat een “nieuw hoofdstuk voor Venezuela” aanbreekt, en hoopt dat het land daarin “democratische principes” en “respect voor mensenrechten” uitdraagt.

Obama schudt Hugo Chávez de hand tijdens een bijeenkomst in 2009. De verhoudingen tussen Venezuela en de VS waren gespannen onder het 14-jarig leiderschap van Chávez.
Obama schudt Hugo Chávez de hand tijdens een bijeenkomst in 2009. De verhoudingen tussen Venezuela en de VS waren gespannen onder het 14-jarig leiderschap van Chávez. Foto: Reuters / Miraflores Palace

De Amerikaanse president Obama zegt in reactie op de dood van Hugo Chávez dat hij hoopt op betere verhoudingen tussen Venezuela en de VS. Obama zegt dat een “nieuw hoofdstuk voor Venezuela” aanbreekt, en hoopt dat het land daarin “democratische principes” en “respect voor mensenrechten” uitdraagt.

De officiële verklaring van Obama:

At this challenging time of President Hugo Chávez’s passing, the United States reaffirms its support for the Venezuelan people and its interest in developing a constructive relationship with the Venezuelan government. As Venezuela begins a new chapter in its history, the United States remains committed to policies that promote democratic principles, the rule of law, and respect for human rights.

Chávez stond bekend om zijn anti-Amerikanisme (zie hier eerdere interviews). De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter zei in een verklaring dat “Chavez herinnerd zal worden om de brutale wijze waarop hij de autonomie en onafhankelijkheid van Latijns-Amerikaanse regeringen deed gelden”.

VS door Venezuela beschuldigd van dood Chávez

Enkele uren voor de dood van Chávez zei de Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro dat een medewerker van de Amerikaanse ambassade het land wordt uitgezet. Maduro zei “er niet aan te twijfelen” dat Chavez ziek was geworden door toedoen van “een van de historische vijanden van het moederland”. Daarmee doelt hij op de VS. Er wordt een commissie ingesteld om te onderzoeken of Chávez ziek is geworden door toedoen van een buitenlandse mogendheid.

Canada: een “betere, mooiere toekomst” voor Venezuela

De Canadese premier Stephen Harper meldt in een reactie dat hij hoopt dat de Venezolanen “een betere, mooiere toekomst voor zichzelf kunnen bouwen, gebaseerd op de principes van vrijheid, democratie, de wet en respect voor mensenrechten”:

I would like to offer my condolences to the people of Venezuela on the passing of President Chávez. Canada looks forward to working with his successor and other leaders in the region to build a hemisphere that is more prosperous, secure and democratic. At this key juncture, I hope the people of Venezuela can now build for themselves a better, brighter future based on the principles of freedom, democracy, the rule of law and respect for human rights.

De voormalige Canadese premier Jean Chrétien zegt in een tv-interview dat hij persoonlijk juist een “zeer goede relatie” met Chávez onderhield. “Hij was geen fan van de Amerikanen en ging discussie daarover niet uit de weg, ook niet met mij”, aldus Chrétien.