Nog even op een rijtje: de belangrijkste overwinningen van Boogerd

Michael Boogerd op weg naar zijn overwinning in La Plagne. Foto ANP / Jasper Juinen

‘Mag ik uw gebit even zien’, jubelde Mart Smeets toen Michael Boogerd in 2002 een paar meter voor de finish in La Plagne zijn tanden bloot lachte. Boogie was ruim een decennium de meest succesvolle klassementsrenner van Nederland. Nu valt ook hij van zijn sokkel. Dit waren de bepalende momenten uit zijn loopbaan.

In 1994 wordt Boogerd, dan 21 jaar oud, profrenner bij Wordperfect. De ploeg ging later Novell heten. De opvolger daarvan werd Rabobank, waar Boogerd vervolgens tot zijn afscheid in 2007 voor fietst. In dertien jaar pakt hij 52 overwinningen. Drie keer wordt hij Nederlands kampioen, zes keer eindigt hij in de top-20 van de Tour en meerdere keren belandt hij op het podium bij een klassieker. Maar er zijn drie onbetwiste hoogtepunten: de twee Touroverwinningen (1996 en 2002) en de Amstel Gold Race van 1999.

5 juli 1996: de eerste touroverwinning

Boogerd is 24 en bezig aan zijn eerste Tour de France als hij de sterkste blijkt in een kletsnatte Touretappe naar Aix-les-Bains. Het is het mooiste moment uit zijn loopbaan tot dan toe.

Op het gladde wegdek ziet Boogerd zijn kans als de Spanjaard Melchior Mauri ruim een kilometer voor de fiish de bocht mist en tegen de hekken rijdt. De Hagenaar rijdt erachter en neemt de bocht wél goed. Hij trekt door en kan alleen op de finish af. Groot feest voor Nederland, want een dag eerder won Blijlevens ook al een etappe.

24 april 1999: Amstel Gold Race

De man die in 1999 samen met Boogerd op de eindstreep afrijdt in de Amstel Gold Race, de heuvelklassieker die jaarlijks in Limburg wordt verreden, is niet de minste. Het is Lance Armstrong, dan een paar maanden voor zijn eerste van zeven Touroverwinningen.

Teammanager Jan Raas laat weten dat Boogerd achter de Amerikaan moet blijven, niet moet proberen aan te vallen. Krachten sparen om bij de finish sterker te zijn. Dat bevalt de Nederlander - in de rood-wit-blauwe trui omdat hij in ‘98 Nederlands kampioen was geworden - niet, maar hij gehoorzaamt wel. Als Armstrong begint te sprinten, kan Boogerd uit het wiel komen en winnen.

24 juli 2002: La Plagne

Zonder enige twijfel de mooiste overwinning uit zijn hele carrière. In de Koninginnenrit van de Tour de France van 2002 gaat hij 179,5 kilometer solo door de Alpen, richting La Plagne. Lange tijd heeft hij dan geworsteld met de hoge verwachtingen van het Nederlandse publiek, dat in hem een klassementsrenner ziet die mee zou moeten doen met de besten. Maar nu Leipheimer voor Rabobank fietst, kan Boogerd dat van zich af schudden en voor dagsucces gaan. “Nu heb ik alle journalisten tuk”, denkt hij in de slotkilometer. En hij heeft direct door dat ‘La Plagne’ zijn hoogtepunt is: “Dit kan ik nooit meer overtreffen”, laat hij een dag later optekenen.

En steeds maar tweede

In Luik-Bastenaken-Luik (1998 en 2004) en de Ronde van Lombardije (1999 en 2004) wordt hij tweede. De Amstel Gold Race ziet Boogerd zelfs vier keer als tweede over streep gaan: in 2000, 2003, 2004 en als laatst in 2005. Het levert hem het etiket van ‘eeuwige tweede’ op.

    • Peter Zantingh