N-Korea dreigt met aanvallen om sancties

Noord-Korea heeft gedreigd de wapenstilstand met Zuid-Korea en de Verenigde Staten per 11 maart op te zeggen en Zuid-Korea aan te vallen, als de Veiligheidsraad van de VN nieuwe sancties afkondigt tegen het bewind in Pyongyang. Ook is Noord-Korea verbolgen over de uitgebreide militaire oefeningen die Zuid-Korea en de VS op het ogenblik samen houden.

Zuid-Korea op zijn beurt heeft laten weten dat het op schendingen van het bestand zal reageren met „resolute vergeldingsmaatregelen”.

Noord-Korea heeft in het verleden vaker zulke dreigementen geuit maar de toestand op het Koreaanse schiereiland is de laatste weken gespannen door de Noord-Koreaaanse kernproef van vorige maand, de derde van het land. Formeel zijn beide landen nog met elkaar in oorlog. In 1953 werd er na drie jaar strijd een bestand gesloten maar een vredesverdrag is er nooit gekomen.

De kans op nieuwe VN-sancties lijkt groot, nadat de Verenigde Staten en China deze week bekendmaakten dat ze overeenstemming hadden bereikt over nieuwe sancties die beogen de activiteiten van Noord-Koreaanse diplomaten en de overboekingen van baar geld aan banden te leggen. De Veiligheidsraad zal hiermee naar verwachting spoedig akkoord gaan om Nood-Korea te straffen voor zijn nieuwe kernproef.

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei gisteren in Doha dat hij bereid is tot overleg met Pyongyang om tot een vreedzame oplossing te komen voor de kwestie van zijn nucleaire programma. (Reuters, AP, BBC)