Moederbedrijf Nuon schrapt 2.500 banen - 500 in Nederland

Het hoofdkantoor van Vattenfall in Stockholm.
Het hoofdkantoor van Vattenfall in Stockholm. Foto EPA / Pressens Bild / Lennart Isaksson

Het moederbedrijf van energiemaatschappij Nuon, het Zweedse Vattenfall, schrapt de komende anderhalf jaar ongeveer 2.500 banen, waarvan volgens persbureau Novum een vijfde bij de Nederlandse dochter Nuon. Het bedrijf liet vandaag weten in de kosten te moeten snijden vanwege de lage vraag naar energie en overcapaciteit in de productie.

Vattenfall wil dit jaar drie miljard Zweedse kroon (360 miljoen euro) aan kosten besparen en volgend jaar nog eens anderhalf miljard kroon. De meeste kosten moeten worden bespaard in de ondersteunende onderdelen van het bedrijf.

De meeste banen, ongeveer vijftienhonderd, verdwijnen bij de Duitse vestigingen in Berlijn, Hamburg en Cottbus. Naast de vijfhonderd banen in Nederland worden in Zweden vierhonderd banen geschrapt. De overige geschrapte banen staan op de tocht in de andere landen waar Vattenfall actief is.

Bij Nuon werken ongeveer 5.800 mensen. Wereldwijd werken bij Vattenfall rond de 35 duizend mensen.

    • Anouk van Kampen