Mocht de gemeente PSV wel miljoenensteun geven?

Dries Mertens en Kevin Strootman tijdens de PSV-fandag in 2011. Foto ANP / Sander Koning

De Europese Commissie onderzoekt of de miljoenensteun die PSV in 2011 kreeg van de gemeente Eindhoven wel door de beugel kon. Ook de steun die NEC, MVV, Willem II en FC Den Bosch kregen, ligt onder de loep.

PSV en Eindhoven verzonnen toen een constructie om ruim 48 miljoen euro in de in problemen verkerende club te kunnen stoppen: de gemeente kocht de grond onder het stadion en gaf hem vervolgens in erfpacht terug. Met soortgelijke constructies schoten ook de gemeenten Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Den Bosch hun lokale club in 2010 en 2011 te hulp, zij het voor lagere bedragen.

Er ontstond echter ophef over de miljoenensteun toen PSV kort daarna veel geld stak in nieuwe spelers. Kevin Strootman en Dries Mertens kwamen voor 13 miljoen van FC Utrecht, voor Georgino Wijnaldum (Feyenoord) werd ongeveer 5 miljoen betaald. Later die zomer trok PSV ook nog 6 miljoen uit voor Tim Matavž (FC Groningen).

De Europese Commissie wil nu onderzoeken of deze gemeentelijke steun wel voldoet aan de Europese regels voor staatssteun. Geen van de steunacties werd bij de Commissie gemeld, wat wel zou moeten bij staatssteun. “De Commissie werd erop geattendeerd door bezorgde burgers”, schrijft de commissie.

PSV laat in een reactie weten ‘niet verrast te zijn en met veel vertrouwen uit te kijken naar het onderzoek’, dat adviseurs van de club al hadden voorspeld. “De club zal de gevraagde medewerking verlenen inzake het dossier van de verkoop en alle documentatie beschikbaar stellen”, staat opgetekend op de clubsite. PSV vertrouwt op een goede afloop omdat het naar eigen zeggen elk jaar een marktconform bedrag aan erfpacht betaalt.

    • Peter Zantingh