Minder zacht

Diepvrieskou breidt zich de komende dagen over Scandinavië en Rusland uit. Misschien dat ook Nederland volgende week nog een veeg uit de Noord-Europese kouvoorraad meekrijgt.

De aanstaande dagen is het in ieder geval nog zacht, zeker in het zuiden. De milde lucht werd dinsdag het land binnengebracht met een zachte zuidelijke bovenstroming tussen een hogedrukgebied boven het oosten van het continent en lagedrukgebieden voor de Europese zuidwestkust. Het eerste hogedrukgebied wordt nu geleidelijk minder belangrijk. Een tweede, hardnekkig exemplaar boven Groenland krijgt een filiaal boven Scandinavië. Tussen de lagedrukgebieden en dit nieuwe hogedrukgebied begint de wind nu uit het oosten en later noordoosten te waaien. De koude lucht komt daarmee langzaam al wat nader.

Als eerste valt dat in het noorden te merken. Wordt het er donderdag nog 8 tot 11 graden, vanaf vrijdag nog maar 5 tot 7. Het zuiden bereikt vrijdag nog altijd 11 tot 13 graden. Overigens schijnt donderdag op veel plaatsen tussen de bewolking door de zon nog af en toe. De wind is oostelijk en zwak tot matig.

Daarna dringt de koude lucht verder op, met zondagmiddag in het zuiden nog 6 graden terwijl in het noorden het kwik net boven het vriespunt staat, bij een zwakke tot matige wind. Doordat er geleidelijk meer bewolking komt, koelen de nachten aanvankelijk maar weinig af.