Mijn baas moet toch passend werk regelen?

De kwestie

Een medewerkster in de kinderopvang (40) is in de ziektewet gekomen. „Bij de organisatie waar ik werk, is ook veel ander werk te doen. Onlangs kwam er een functie vrij waar ik geschikt voor ben. Ik heb gesolliciteerd, maar ik zou niet voldoende ervaring hebben. Ik snap dit niet, mijn werkgever moet mij toch passend vervangend werk aanbieden? Straks ben ik twee jaar in de ziektewet en kan ik na een 18-jarig dienstverband worden ontslagen.”

Arbeidsrechtadvocaat Thea Vlot van advocatenkantoor De Nerée Tuinman & Van Woensel zet vraagtekens bij de keuze van de werkgever. „Volgens het Burgerlijk Wetboek moet de werkgever voor een zieke werknemer actief kijken of er een andere passende functie is. Is die er, dan is hij verplicht die aan te bieden.” Frans Landstra van Hanze advocaat: „De wet verplicht de werkgever op zoek te gaan naar ‘andere passende arbeid’ en in dat kader kan deze alternatieve functie geschikt zijn. De werknemer enkel afwijzen op gebrek aan ervaring is te kort door de bocht.” Vlot wijst op een uitspraak van de Hoge Raad die zelfs nog verder gaat. „Dat betrof een werkgever die de werknemer niet geschikt achtte voor een bepaalde vervangende functie. De Hoge Raad besloot dat de functie passend gemaakt moest worden.” De vraag is wat de indiener van de kwestie nu moet doen. „Een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV”, zegt Landstra. „Die gaat bekijken of die functie passend was.” Dus zeker niet wachten op het ontslag en dan nog eens bezwaar maken, aldus Landstra. Dan kan het UWV zeggen dat het een gepasseerd station is.

Werkgevers die niet alles op alles zetten om de zieke werknemer passende arbeid aan te bieden, worden gestraft. Vlot: „Hij kan worden veroordeeld tot het doorbetalen van de uitkering voor maximaal een jaar.” Landstra vult aan: „Werkgevers worden reïntegratiebedrijven.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carrière

    • Alex van der Hulst