Michael Boogerd: 'Ik gebruikte tien jaar doping'

TDF021 - 20020724 - LA PLAGNE, FRANCE : Netherlands© Michael Boogerd of the Dutch Rabobank team crosses the finish line to win the 16th stage of the 89th Tour de France in La Plagne, 24 July 2002. EPA PHOTO AFP/JOEL SAGET/lc-seb
TDF021 - 20020724 - LA PLAGNE, FRANCE : Netherlands© Michael Boogerd of the Dutch Rabobank team crosses the finish line to win the 16th stage of the 89th Tour de France in La Plagne, 24 July 2002. EPA PHOTO AFP/JOEL SAGET/lc-seb

De Nederlandse wielrenner Michael Boogerd heeft tussen 1997 en 2007 doping gebruikt. Dat zegt hij vandaag in deze krant.

In zijn actieve jaren was Boogerd de belangrijkste Nederlandse wielrenner, met als beste resultaat de vijfde plaats in de Tour de France van 1998. In dienst van de Rabobankploeg gebruikte Boogerd epo en cortisonen en onderging hij bloedtransfusies.

Begin 2008 doken al de eerste signalen op dat Boogerd op de klantenlijst had gestaan van de Weense dopingdokter Stefan Matschiner. Tot nu toe ontkende de Hagenaar altijd stellig dat hij doping heeft gebruikt. Vorige week onthulde NRC Handelsblad dat Boogerd in 2006 en 2007 bijna 17.000 euro aan Matschiner had betaald.

„Overal duiken verhalen op, het wordt maar erger en erger. Voor mij is het nu: tot hier en niet verder”, zegt de oud-renner vandaag. Hij voelde zich de afgelopen tijd een „nationale schietschijf”. In eerste instantie hoopte hij mee te doen aan een collectieve bekentenis met een aantal van zijn generatiegenoten. „Maar ik heb het gevoel dat die er niet van gaat komen.” Daarom besloot Boogerd zelf met het nieuws naar buiten te komen. Behalve aan deze krant vertelde hij zijn verhaal aan De Telegraaf en de NOS.

De consequenties van zijn bekentenis zijn nog niet duidelijk. Volgens Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, moet Boogerd zich verantwoorden voor het tuchtcollege van de internationale wielrenunie KNWU of die van de internationale federatie UCI. Behalve de UCI en de KNWU kan ook de Dopingautoriteit Boogerd aanklagen.

Op grond van de wereldantidopingcode kan de oud-renner voor maximaal twee jaar geschorst worden. Als voormalig wielrenner zal een dergelijke straf hem geen pijn doen. Dat is wel het geval als Boogerd nog een functie binnen de wielersport zou willen vervullen.

Marcel Wintels, voorzitter van de Nederlandse wielrenunie KNWU, zegt te waarderen dat Boogerd na lange worsteling dopinggebruik heeft toegegeven. „Als een vaandeldrager als Boogerd bekent, komt dat de geloofwaardigheid van de wielersport in de toekomst ten goede.”

Voormalig dopingdealer Stefan Matschiner zegt blij te zijn met de bekentenis van Michael Boogerd. „Dat betekent dat ik nu ook niet langer hoef te zwijgen. Ik heb rekeningen aan hem gestuurd, en die waren niet voor vitaminen, maar voor dopingproducten. Ja, Michael was bij de bloedbank Humanplasma in Wenen, en ja, ik heb hem bloedzakken en Dynepo gebracht, voor het WK en voor de Tour de France.”

Matschiner zegt het jammer te vinden dat Boogerd zelf niet meer details geeft. „Maar dit is voor een atleet een belangrijke eerste stap. En het is beter iets te zeggen dan helemaal niets, en maar te blijven liegen en ontkennen.”

De bekentenis kan ook gevolgen hebben voor de zaak van wielrenner Michael Rasmussen tegen de Rabobankploeg. De Deense renner werd in 2007 in gewonnen positie door de ploegleiding van Rabo uit de Tour de France gehaald en ontslagen, nadat bekend was geworden dat Rasmussen tijdens de voorbereiding had gelogen over zijn verblijfplaats. De Deense renner claimt evenwel dat de leiding van de Rabobankploeg overal van op de hoogte was geweest, en eist miljoenen euro’s aan schadevergoeding. Morgen zal Rasmussen, die recentelijk dopinggebruik in zijn Rabotijd toegaf, voor het gerechtshof in Arnhem opnieuw als getuige optreden.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 4-5