Loop nu zelf college bij succesprof Walter Lewin

Walter Lewin, de in Nederland geboren hoogleraar natuurkunde aan het Massachusetts Institute of Technology, was een succesnummer met demonstraties in De Wereld Draait Door. Sinds medio februari geeft hij een nieuw college elektriciteitsleer via internet. “Als je dit college volgt, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn,” zegt Walter Lewin in een inleidende promotievideo. “Of jullie het leuk vinden of niet, ik zal zorgen dat jullie van natuurkunde gaan houden. Allemaal.”

Wie een soort circusvoorstelling had verwacht, komt bedrogen uit. Lewin gaat er gewoon stevig tegenaan met formules op het schoolbord, en proefjes worden vooralsnog niet gedaan. Het staat ook in de cursusinformatie.

En deze stijl is niet de uitzondering maar de regel bij Lewin. Een steekproef wijst uit dat hij ook zijn colleges klassieke mechanica, waar de genoemde slingerproef ergens in verstopt moet zitten, in deze stijl geeft. Pas na drie kwartier pakt hij uit met een demonstratie.

Dat neemt niet weg dat het prima colleges zijn, als je geen entertainment verwacht maar onderwijs. Lewin legt helder en efficiënt uit, op een manier die de doelgroep prima kan volgen. De lessen zijn met meer camera’s opgenomen zodat er ook shots zijn van Lewins ouderwetse overheadprojecor en zelfs van de zaal. De studenten zitten duidelijk niet de krant te lezen. Het is een groot goed dat zulke colleges overal ter wereld door iedereen vanuit de huiskamer kunnen worden gevolgd.

    • Herbert Blankesteijn