Laroes voorzitter Raad Journalistiek

Hans Laroes, voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal, wordt de nieuwe voorzitter van de Raad voor de Journalistiek.

Laroes (57) is de opvolger van journalist en jurist Victor Lebesque. Die gaf tot 1 januari leiding aan de onafhankelijke instantie voor zelfregulering van de media. Bij de Raad voor de Journalistiek kunnen burgers klagen over het functioneren van kranten, omroepen en andere media. Anders dan de strafrechter of de civiele rechter kan de Raad voor de Journalistiek geen sancties opleggen.

In 2012 deed de Raad 65 uitspraken, waarvan in 23 gevallen de klacht (gedeeltelijk) gegrond werd verklaard en in 28 zaken ongegrond. In de overige gevallen achtte de Raad zichzelf onbevoegd. Laroes vindt dat de RvdJ meer zijn „ombudsfunctie” moet benadrukken. De Raad moet duidelijker maken dat het eerder opinies en zienswijzen geeft dan juridische oordelen. In een gesprek met website De Nieuwe Reporter zegt Laroes hierover: „Meer debat, minder rechtspraak.” De Raad heeft de afgelopen jaren veel draagvlak verloren in de branche. Een aantal media, waaronder Het Parool, is niet langer aangesloten bij de organisatie.

De nieuwe voorzitter, die niet wordt betaald voor zijn werk, is voorstander van een Raad die af en toe zelfstandig opvattingen geeft, zonder dat er een expliciete klacht aan vooraf is gegaan. De Raad wordt gefinancierd door de dagbladen, tijdschriften, omroepen en nieuwssites.