Kortkolom kunst

Koffer gevonden in zaak Kunsthalroof

Amsterdam. In het Roemeense dorpje Carcaliu heeft de Roemeense politie de koffer opgegraven waarmee verdachte Radu D. de kunstwerken heeft vervoerd die op een nacht in oktober zijn gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam. Dit meldt het persbureau Mediafax, op basis van bronnen bij het Roemeense openbaar ministerie. Radu D. nam de kunstwerken mee naar Roemenië, waar hij heeft geprobeerd ten minste twee ervan te verkopen. De politie vond ook een laptop onder de grond, in de tuin bij een leegstaande woning tegenover het huis van de Roemeense vriendin van de verdachte. Die is maandag gearresteerd in Rotterdam. (NRC)

Europese subsidies voor cultuur

Amsterdam. Het Nederlands Letterenfonds, de stichting Cultuur en Ondernemen, de Stadsschouwburg Amsterdam, de Jan van Eyck Academie, jeugdtheatergezelschap de Toneelmakerij, Waag Society en nog 22 andere Nederlandse culturele instellingen die samenwerken met partnerinstellingen in andere Europese landen krijgen dit jaar tienduizenden euro’s subsidie van de Europese Unie. Europa heeft hiervoor dit jaar een budget van ruim 69 miljoen euro. Per project geeft de EU tussen de 30.000 en 150.000 euro subsidie. Bij de meeste projecten betaalt Europa maximaal 100.000 euro. Het nieuwe Cultureel Contact Punt heeft de instellingen geholpen bij de subsidieaanvragen en meldt dat 40 procent van de projecten waarbij Nederlandse culturele instellingen betrokken zijn, subsidie kreeg toegekend. (NRC)

Rijksmuseum op openingsdag gratis

Amsterdam. Het Rijksmuseum is op de dag van de heropening, zaterdag 13 april, gratis toegankelijk voor iedereen. Koningin Beatrix zal het museum rond het middaguur feestelijk openen met een officiële handeling op het Museumplein. Aansluitend is het museum tot middernacht gratis toegankelijk en kunnen bezoekers een speciale tour maken langs de hoogtepunten. Niemand hoeft zich hiervoor aan te melden. Vanaf zondag kost een toegangskaartje 15 euro. (NRC)

Van Abbe krijgt 26 werken geschonken

Amsterdam. Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft 26 werken gekregen van een verzamelaar. De schenker is advocaat Maurice van Valen, die in 2011 ook al 63 werken gaf aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij geeft nu 17 werken van Johan Lennarts, 5 van JCJ Vanderheyden en 4 van Pieter Laurens Mol. Het Eindhovense museum heeft al werken van deze kunstenaars in de collectie. (NRC)

Zanger liedje ‘Birds and Bees’ overleden

Los Angeles. Jewel Akens is vrijdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vrouw laten weten aan de Los Angeles Times. Akens scoorde in de jaren zestig een grote hit met het nummer The Birds and the Bees. Dit liedje werd door een groot aantal artiesten gecoverd, onder wie Billy Preston en Dean Martin. In de jaren zeventig toerde Akens met The Monkees. Ook op latere leeftijd trad de zanger nog op. (Novum)