Kortkolom binnenland

Opnieuw melk met giftige stof ontdekt

Amsterdam. Bij twee melkveehouders is melk ontdekt met een te hoog gehalte aan aflatoxine, een giftige stof die de kans op leverkanker vergroot. De levering is direct stopgezet, waardoor is voorkomen dat de melk in de winkels zou terechtkomen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gemeld. Zeer waarschijnlijk is vervuild veevoer de bron van de besmetting. Zes weken geleden werd ook al bij twee bedrijven melk aangetroffen met te veel aflatoxine. (NRC)

Gift aan partij boven 4.500 euro openbaar

Den Haag. Politieke partijen moeten voortaan giften vanaf 4.500 euro openbaar maken. Giften boven de 1.000 euro moeten worden geregistreerd. In de senaat hebben gisteren alle partijen met de wet ingestemd, op de PVV na. PVV-senator Popken zei dat de wet een inbreuk is op het recht van privacy en de mogelijkheid om een partij anoniem te steunen. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) wil dit jaar nog met een wetsvoorstel komen dat ook het openbaar maken van donaties aan lokale partijen regelt. (NRC)

Verdachte vast voor dood ouder echtpaar

Groningen. De politie in Groningen heeft vanochtend een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in verband met de dood van een echtpaar uit Aduard. Dat maakte ze vandaag bekend. De 70-jarige man en de 68-jarige vrouw zijn gisteren na een grootscheepse zoekactie in het Hoendiep, een vaarweg bij Groningen, gevonden. Ze verdwenen maandagmiddag na een afspraak met een koper van hun motorboot. (NRC)

Genoeg steun voor referendum over EU

Den Haag. Het Burgerforum EU dat de Tweede Kamer wil dwingen een referendum over de Europese Unie te organiseren heeft de minimumgrens van 40.000 handtekeningen gepasseerd. Daarmee is de eerste stap gezet om het op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen. De initiatiefnemers willen dat de „sluipende overdracht van bevoegdheden aan de Europese Unie stopt”. (NRC)

Kat om meldingen en smaad veroordeeld

Den Haag. De rechtbank in Den Haag heeft zelfbenoemd klokkenluider Micha Kat gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 345 dagen waarvan 240 dagen voorwaardelijk. Kat moet beledigende artikelen verwijderen van zijn website. De rechter acht bewezen dat Kat zich schuldig heeft gemaakt aan het doen van twee valse bommeldingen, bedreiging, laster en smaadschrift. (NRC)

Leeftijdsgrens alcohol omhoog naar 18 jaar

Den Haag. De Tweede Kamer stemde gisteren in met een wet die de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol verhoogt van 16 naar 18 jaar. Ook wordt het bezit van drank in horeca en op straat onder de 18 jaar strafbaar. Het initiatiefwetsvoorstel werd ingediend door ChristenUnie, PvdA, CDA en SGP. PVV en D66 stemden tegen. (Novum)