Kijken: Chávez klaagt bij Hardtalk en Larry King vooral over de VS

Dat de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez het niet zo op de VS had, was duidelijk en bleek ook uit interviews met hem. Hij liet geen kans onbenut om erop te wijzen dat de VS achter de coup zat die in 2002 tegen hem gepleegd werd.

In juni 2010 verscheen de Venezolaanse president in het bekende BBC-programma Hardtalk, dat bekendstaat om de ‘harde’ en confronterende interviews. Stephen Sackur ondervroeg Chávez een half uur lang over zijn beleid en probeerde hem allereerst te confronteren met de slechte staat van de Venezolaanse economie. Chávez riposteerde dat dit de schuld van de crisis was en dat het in de VS “nog veel slechter ging”:

Vervolgens stelde Sackur vraagtekens bij het democratisch gehalte van Venezuela en het rechtssysteem. Op concrete voorbeelden van corruptie en oppositieleden die onerecht in de gevangenis gezet zouden zijn, antwoordde Chávez ontwijkend: “Het is niet waar, je bent verkeerd geïnformeerd.”

Ook op vragen over de vriendschappelijke banden met Iran, gaf de president ontwijkende antwoorden.

Bij Larry King

Opmerkelijk is dat ondanks de reputatie van Hardtalk, was het gesprek het jaar ervoor met de Amerikaanse presentator Larry King een stuk informatiever, diepgaander en ontregelender. Maar ook hier sprak Chávez vooral veel over de VS en de in zijn ogen hypocrisie in de houding van zowel Obama als Clinton.

    • Anouk Eigenraam