‘Kapitalisme is de weg van de duivel’ - De scherpste uitspraken van Chávez

Gedurende de jaren dat de overleden Hugo Chávez de politieke touwtjes van Venezuela in handen had, haalde hij regelmatig genadeloos fel uit naar zijn zelfgekozen rivalen. Lees hieronder een greep uit zijn meest omstreden uitspraken. Een langere lijst is hier te vinden.

Venezolanen rouwen om het verlies van hun welbespraakte, omstreden president. Foto Reuters/ Carlos Garcia

Gedurende de jaren dat de overleden Hugo Chávez de politieke touwtjes van Venezuela in handen had, haalde hij regelmatig genadeloos fel uit naar zijn zelfgekozen rivalen. Het was een populaire, maar ook omstreden president. Lees hieronder een greep uit zijn meest omstreden uitspraken. Een langere lijst is hier te vinden.

Na het behalen van het presidentschap in 1999:

“Ik zweer tegenover mijn volk dat ik alle democratische transformaties door zal drukken die het land nodig heeft.”

Over Columbus in 2003:

“De reis van Christopher Columbus vormde de opmaat tot de grootste invasie en genocide uit de geschiedenis van de mensheid.”

Over politieke conferenties in 2005:

“Wij bewegen ons van conferentie naar conferentie, terwijl ons volk zich van afgrond naar afgrond beweegt.”

Over Bush in 2006:

“Gisteren was de duivel hier. Precies hier. En het stinkt hier nog steeds naar zwavel.”

Tegen Bush in 2006:

“Je bent een bezopen alcoholist, een immoreel persoon, een groot gevaar. Je bent de ergste, een psychologisch zieke man. [...]

Tegenover Obama liet hij zich milder uit in 2009:

Over kapitalisme in 2006:

“Het kapitalisme is de weg van de duivel en van exploitatie. Als je de wereld werkelijk door de ogen van Jezus wil bekijken, is het socialisme de enige manier. Alleen socialisme kan een oprechte samenleving creëren.”

Over Israël in 2006:

“Israël bekritiseert Hitler sterk, net als wij. Maar zij hebben iets soortgelijks gedaan, iets ergers nog dan wat de Nazi’s hebben gedaan.”

Hierop voortbordurend:
http://www.youtube.com/watch?v=zfML3xsHqLk

Tijdens een politiek congres voor Zuid-Amerikaanse landen in 2006:

“Wij lijden aan politieke impotentie. We hebben politieke viagra nodig.”

Over de voormalige Spaanse premier Jose María Aznar in 2007, nadat Chávez hem een fascist had genoemd en door Spanje werd verzocht ‘zijn bek te houden’:

“Zodra ik mijn bek hou hoor je het geschreeuw van alle volkeren in Latijns-Amerika die zich willen ontworstelen aan vijfhonderd jaar van kolonialisme.”

Over kapitalisme in 2011:

“Ik heb altijd begrepen dat het niet vreemd zou zijn als we een beschaving aantreffen op Mars. Maar als het kapitalisme daar is gearriveerd, heeft dat onmiddellijk de gehele planeet de nek omgedraaid.”

Een vertaalde versie van deze speech:
http://www.youtube.com/watch?v=nGu1afe8Alg

Over de CIA in 2011:

“Het zou me niets verbazen als de CIA de technologie zou bezitten om kanker te verspreiden, zonder dat iemand hier nog vanaf weet.”

Huilend tijdens een paasbijeenkomst, vorig jaar:

“Geef me je kroon, Jezus. Geef me je kruis, je doornen zodat ik ga bloeden. Maar geef me ook het leven. Want ik heb nog zoveel te doen voor dit land en voor deze mensen. Haal me hier nog niet weg.”