Justitie: groei motorclubs gevaarlijk - mogelijk ‘biker war’ op komst

Leden van vermeende criminele motorclubs die in dienst zijn van de overheid kunnen niet worden ontslagen “louter en alleen op grond van hun lidmaatschap”. Dit staat in een vertrouwelijke rapportage die politie en justitie hebben opgesteld en dat in handen is van NRC Handelsblad.

epa03246652 Members of the Dutch rocker club Satudarah stand in front of the clubhouse Clown-Town in Duisburg, Germany, 02 June 2012. Around 300 rockers from different clubs met to found a branch of the Dutch Satudarah. EPA/DANIEL NAUPOLD
epa03246652 Members of the Dutch rocker club Satudarah stand in front of the clubhouse Clown-Town in Duisburg, Germany, 02 June 2012. Around 300 rockers from different clubs met to found a branch of the Dutch Satudarah. EPA/DANIEL NAUPOLD Leden van de motorclub Satudarah. Foto ANP / Daniel Naupold

Leden van vermeende criminele motorclubs die in dienst zijn van de overheid kunnen niet worden ontslagen “louter en alleen op grond van hun lidmaatschap”. Dit staat in een vertrouwelijke rapportage die politie en justitie hebben opgesteld en dat in handen is van NRC Handelsblad.

In het document wordt de stand van zaken opgemaakt na twee jaar intensieve aanpak van zogeheten ‘outlaw bikers’. Volgens justitie zijn in Nederland zo’n zevenhonderd leden van outlaw motorclubs zoals de Hells Angels, Satudarah en kleinere clubs als Roques, Black Sheep, Demons en Spiders.

‘Mogelijke biker war op komst’

Sinds twee jaar proberen justitie, politie, fiscus en gemeenten motorclubs aan te pakken omdat deze verenigingen “een snelle groei” doormaken. De afgelopen jaren groeiden de Hells Angels van 7 naar 17 chapters (afdelingen). Satudarah groeide van 9 naar 24 chapters.

In het rapport staat:

“Politie en justitie vermoeden dat achter deze consolidatie en machtsopbouw de voorbereidingen schuilgaan voor een mogelijke ‘biker war’ tussen beide motorclubs in Nederland.”

De motorclubs onderhouden volgens de politie nauwe banden met de onderwereld en zijn actief in de hennepteelt en afpersing in de horeca.

Door samenwerking van alle mogelijke overheidsdiensten, variërend van de fiscus tot de politie, wordt geprobeerd de criminele motorclubs het leven zuur te maken. Gemeenten weigeren nog langer vergunningen te geven voor evenementen van motorclubs. Hun clubhuizen van motorclubs worden zoveel mogelijk ontruimd en gesloten door strikte naleving van gemeentelijke bepalingen.

Leden van criminele motorclubs in kaart brengen

Gemeenten, politie en het ministerie van Defensie zijn bezig in kaart te brengen hoeveel medewerkers lid zijn van criminele motorclubs. De gemeente Amsterdam heeft volgens het rapport “inmiddels een goed beeld van de medewerkers” die ook actief zijn in motorclubs. Aantallen worden niet genoemd maar ambtenaren die lid zijn van een criminele motorclub zullen “dringend worden verzocht te kiezen voor de gemeente óf voor het lidmaatschap”.

Defensie is een speciaal onderzoek begonnen naar medewerkers die lid zijn van motorclubs. Volgens het rapport bestaan zowel de Demons als de Veterans uit medewerkers of ex-medewerkers van de krijgsmacht en zijn zij gelieerd aan de Hells Angels, Animals en Black Sheep.

Naar 150 motorrijders zijn fiscale onderzoeken geopend. Op dit moment is er voor 965.000 euro aan aanslagen opgelegd tegen motorrijders. Onlangs bleek nog dat de Duitse justitie onderzoekt of leden van Satudarah in Duitsland een Hells Angel hebben doodgeschoten.

    • Marcel Haenen