Jan Hommen wordt voorzitter raad van commissarissen Ahold

AMSTERDAM - Portret van Jan Hommen, voorzitter van de Raad van Bestuur van ING, na de toelichting op de jaarcijfers van de ING Groep in Amsterdam. ANP LEX VAN LIESHOUT Jan Hommen. Foto ANP / Lex van Lieshout

ING-topman Jan Hommen wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Ahold. Huidig voorzitter René Dahan treedt in oktober na bijna tien jaar terug als commissaris. Dat maakte het Zaanse supermartktconcern vandaag bekend.

Hommen zal op 1 oktober vertrekken bij ING en nog diezelfde dag de voorzittershamer van Dahan overnemen. Voordat hij voorzitter kan worden moet hij in april als commissaris worden geïnstalleerd door de aandeelhouders. Hommen was van 2003 tot 2007 al eens commissaris bij Ahold. Hij was eerder ook cfo bij Philips.

De 71-jarige Dahan gaf vorige maand in Het Financieele Dagblad nog aan zijn termijn tot 2016 graag te willen afmaken.

“Ik onttrek me daar niet aan, tenzij anderen me dat vragen. Ik zou de rit graag willen afmaken.”

Dahan stelt vandaag in een verklaring dat hij zijn voornemen om te vertrekken aankondigt “in de wetenschap dat de onderneming zich in een goede uitgangspositie bevindt voor de toekomst”. Hij “verwelkomt” het voorstel om Hommen aan te stellen als zijn opvolger. De huidig commissaris trad in 2004 aan op die post, een jaar na het boekhoudschandaal bij het supermarktconcern. Hij is al bijna negen jaar voorzitter van de raad.

Dick Boer, ceo van Ahold, dankt Dahan in een verklaring voor zijn werk de afgelopen jaren:

“Zijn ervaring heeft geholpen om van Ahold het bedrijf te maken wat het vandaag is.”

    • Anouk Eigenraam