Ik geef mijn geld liever uit aan een potje bier

Verdienen & uitgeven

Bram Daams (28) is brandweerman Daarnaast geeft hij als zzp’er bedrijfshulpverleningstrainingen Bram woont samen met zijn vriendin in een koophuis

Het huishoudboekje van brandweerman Bram Daans uit Nuenen Foto: Peter de Krom

In

„Als ik vrienden vertel wat ik als brandweerman verdien, geloven ze het vaak niet. Maar dit is gewoon wat je krijgt, onderhandelen is er niet bij; hooguit als je managementfuncties gaat doen. Die ambitie heb ik nog wel voor later. Omdat het me leuk lijkt, niet zozeer voor het geld. Ik vind mijn salaris niet te laag. We werken namelijk met 24-uursdiensten: ik zit een deel van de werkweek 24 uur per dag op de kazerne en ben dan oproepbaar. Voor de rest ben ik thuis en kan ik andere dingen doen, zoals mijn freelancewerk als bhv-trainer. Of zeilles geven, dat is mijn grootste hobby. Ik heb dus veel vrije tijd, ondanks mijn fulltime baan bij de brandweer.

„Vijf jaar geleden besloot ik brandweerman te worden. Voor veel mannen een jongensdroom, maar als kind wilde ik boer worden, en later timmerman. Timmerman ben ik ook geworden; ik heb het jaren gedaan, maar het was toch te eentonig. Ik wil meer actie en mensen helpen; ik ben bijvoorbeeld altijd voetbalcoach geweest voor kinderen. Twee ooms van me waren ook brandweerman. Toen ik zag dat er hier vacatures waren, wist ik dat dit was wat ik wilde. Ik werd aangenomen en nu ben ik heel blij met mijn beroep.

„Ik ben natuurlijk veel van huis, maar omdat mijn vriendin eerstehulpverpleegkundige is, begrijpt ze dat. Ze is onlangs bij me komen wonen. Twee jaar geleden woonde ik nog bij mijn ouders, nu heb ik mijn eigen huis. Dat bevalt heel goed. En ik kan prima rondkomen van mijn salaris. Ach, ik ben een simpele jongen; ik maak bijvoorbeeld graag reizen, maar als ik het budget daar niet voor heb, vermaak ik me thuis ook.”

Uit

„Eigenlijk heb ik mijn hele leven al gespaard voor dit huis. Zo hebben mijn ouders me opgevoed: ze hamerden altijd op sparen en naar de toekomst kijken. Niet uit zuinigheid, maar omdat je door te sparen leuke dingen kan doen. Toen ik mijn eerste baan had als timmerman, zette ik bijna mijn hele salaris op mijn spaarrekening. Ik leefde van bijbaantjes. Eerst spaarde ik voor een mooie auto, maar uiteindelijk kocht ik een goedkope tweedehands en spaarde door.

„Vorig jaar kon ik mijn eigen huis kopen. De gedachte dat een huis een investering is waar je snel winst op maakt, gaat nu het crisis is natuurlijk niet meer op. Maar gelukkig is dit een huis waar we nog heel wat jaren in kunnen blijven wonen. Het viel me wel tegen hoeveel je al aan je hypotheek moet aflossen om hem überhaupt te mogen afsluiten. Maar gelukkig had ik genoeg spaargeld. Ik ben mijn ouders dankbaar dat ze me altijd tot sparen hebben aangezet.

„Aan spullen geef ik niet veel geld uit; een nieuwe tv hoef ik niet als mijn ouderwetse ding het nog doet. Met de verhuizing gaf ik vooral veel uit aan verbouwen, niet aan meubels. En als ik drie keer per jaar kleren ga kopen, is het veel. Ik geef liever geld uit aan belevenissen: met mijn vriendin naar de sauna, uit eten, op reis... Of gewoon de stad in met vrienden voor een potje bier. Uitgaan is behoorlijk duur geworden de laatste jaren. Maar het is me wel wat waard.”

    • Cecile Elffers