Het genot van een stiekeme maaltijd

Wat eet u als u zich onbespied weet? Ja: pindarotsjes en trekdrop, natuurlijk. En chips met ketchupsmaak en zoute stengels. Snaaien en graaien doen we allemaal. Als het laat wordt en de film alweer wordt onderbroken door zo’n ellendig reclameblok. Of als je staat te koken, de lunch net te lang geleden is en het bakje eetlustvernietigende cashewnoten zachtjes roept.

Maar dat bedoel ik allemaal niet. Wat maakt u als avondmaaltijd als er niemand thuis is om rekening mee te houden? Volgens mij hebben we allemaal wel van die gerechten die we alleen op tafel zetten als we zeker weten dat niemand het ziet. Incorrecte, onverantwoorde dingen, die we stiekem heel lekker vinden. Een tartaartje met veel gebakken uitjes en een gebakken ei, bijvoorbeeld. Of een klef wit broodje met vissticks en mayo. Op zaterdagmiddag om een uur of vijf. Als je de dag ervoor iets te veel gedronken hebt. Hmm.

Het genot van zo’n stiekeme maaltijd zit ’m in het afwijkende en ongezonde. In het ontsnappen aan die dwingende, dagelijkse portie groente. De zeldzame keren dat ik alleen ben, maak ik meestal een clubsandwich. Linke soep altijd, zo’n klassieker in de rubriek. Want voor je ‘t weet begint iedereen te roepen dat het zo echt niet heurt en/of of ik helemaal gek geworden ben. Dus even voor alle duidelijkheid: dit is hoe ík ’m maak. Wie liever kalkoen en bacon gebruikt, ga je gang. En wie dit een volkomen belachelijk avondmaal vindt, kan er natuurlijk gewoon een lunch van maken.

Probleem van dit onweerstaanbare stapelbroodje is dat hij door de geroosterde boterhammen nogal droog kan uitpakken. Dit euvel dient verholpen te worden door niet te zuinig te zijn met de mayonaise.

Meng de mayo, de yoghurt, de fijngehakte augurken, mosterd, zout, peper en wat citroensap. Snij de kip in kleine stukjes. Bak de spek bruin en krokant. Snij de tomaat in hele dunne plakjes.

Neem drie casinoboterhammen, snij de korstjes eraf en rooster ze in de broodrooster. Beleg de onderste met wat mayo, tomaat en spek. Meng de kip door de rest van de mayo en beleg hiermee de volgende boterham. Bedek met wat sla, sluit af met een derde toastje en snij de sandwich schuin doormidden. Alternatief voor wie liever geen vlees eet: bak de boterhammen in wat goeie olijfolie en beleg met tomaat, oude Hollandse geitenkaas, uienjam en sla. Ook heel lekker.

Serveer uw clubsandwich bij een matige romantische komedie, met een handje (naturel) chips ernaast en een glas cola.

Morgen weer broccoli.

    • Roos Ouwehand