Geheimen rond no. IV

None

Lezen //

ThrillerArjen Lubach IV Podium, 320 blz., € 19,90 ****

Net als alle mensen om hem heen is schrijver en cabaretier Arjen Lubach verslaafd aan tv-series als The Bridge en The Sopranos op dvd. De ambitie om dat verslavingsgevoel te bewerkstelligen in een boek, heeft Arjen Lubach als schrijver veranderd. Na drie romans schreef hij de thriller IV, een boek in korte hoofdstukken, waarvan je door Lubachs intelligente cliffhangers er steeds nog eentje wilt lezen, en dan nog eentje.

IV is als een jaargang van de Amerikaanse serie 24, gecombineerd met de puzzelthriller De Da Vinci Code van Dan Brown: het beschrijft één dag uit het leven van Elsa Ruys. Die dag mondt al snel uit in een puzzeltocht waarbij de jonge wiskundige achtervolgd wordt door zowel de politie als het gewelddadige team van de mysterieuze Vier.

Het boek begint in de Provence, waar Elsa Ruys ’s ochtends gebeld wordt door de politie. Haar hoogbejaarde vader is in zijn huis in Amsterdam vermoord. Op Schiphol aangekomen krijgt Elsa een cryptisch briefje met de laatste woorden van haar vader onder ogen. Onmiddellijk herkent ze daarin een van de puzzels die ze als kind altijd van hem moest oplossen. Haar vader heeft zich van codetaal bediend, omdat hij een staatsgeheim op het spoor was, dat het land ingrijpend kan veranderen.

Net als Tomas Ross vaak doet in zijn misdaadromans bedrijft Lubach in IV faction: hij mengt vaderlandse historische feiten met fictie. Welke feiten, daar komt de lezer geleidelijk achter.

Wat over de historische basis van IV wel prijsgegeven kan worden: Lubach is zeker niet de eerste thrillerauteur die zich met dit onderdeel van de vaderlandse geschiedenis bezighoudt, maar hij geeft er een originele en actuele draai aan. En zoals je van een cabaretier mag verwachten, schuwt hij in zijn faction de humor niet. Zo wordt Elsa tijdens haar speurtocht bijgestaan door een vriend van haar vader, de tv-professor Maarten van Eck, een bebaarde man die veel gelijkenis vertoont met Maarten van Rossem, alleen is de publiciteitsgeile historicus in IV homoseksueel en iets kordater dan zijn inspiratiebron. Een geestige bijrol is er voor ‘Michiel’, de presentator van het dagelijkse tv-programma DWDD.

De plot van IV is over the top, maar dat doet weinig af aan het eindoordeel. IV is fijne light-reading, een boek waarvoor de dvd-speler gerust een paar avonden uit kan blijven.

    • Arjen Ribbens