Geen marathon in Gaza

De marathon van Gaza gaat dit jaar niet door. De reden is niet dat de Gazastrook langs de kust net een mijl te kort is voor de afstand van 42,195 kilometer. De marathon is afgelast omdat er op last van de lokale machthebbers van Hamas geen vrouwen mogen meelopen.

De marathon van Gaza zou dit jaar op 10 april, net als in 2011 en 2012, worden georganiseerd door de hulporganisatie van de Verenigde Naties in Gaza. Maar gisteren werd bekend dat de regering van Hamas in Gaza plotseling van mening is dat rennende vrouwen in strijd zijn met de traditionele Palestijnse gebruiken.

„We willen niet dat een vrouw onbedekt rent”, aldus de secretaris van de regering. Bovendien wil Hamas niet dat mannen en vrouwen samen sporten. Bij een marathon plegen mannen en vrouwen samen aan de start te verschijnen.

Hamas neemt hiermee een ander standpunt in dan vorig jaar. Toen konden Palestijnse vrouwen wel meedoen aan de marathon, die in 2011 voor het eerst werd georganiseerd om aandacht te vragen voor het leven in de nagenoeg van de buitenwereld afgesloten strook langs de kust.

Volgens waarnemers is het plotselinge loopverbod voor vrouwen een aanwijzing dat de leiding van Hamas haar culturele greep op de bewoners van Gaza wil verstevigen.(AP)