En de allerbeste shitfilm is...

In Best of the Worst kijken filmkenners naar extreem slechte films, om daar aan het einde de minst slechte uit te kiezen. De filmkenners vormen een groep rond de Amerikaanse regisseur Mike Stoklasa die tevens als Mr. Plinkett satirische filmrecensies maakt. Best of the Worst begint met een korte introductie van de gekozen films. In de tweede aflevering uit de serie zijn dat bijvoorbeeld The New Gladiators, Exterminator 2 en The Aftermath. Deze worden in hun geheel bekeken met een camera op het gezelschap gericht. Er wordt veel gelachen, om goedkope decors en rekwisieten, scenario- en montagefouten, slecht acteerwerk en dergelijke. Dan volgt een nabespreking. Het lijkt soms een wedstrijd in het vinden van de meest dodelijke teksten. Van de weeromstuit krijg je geweldige zin de besproken films óók te zien.

Muzikant Beck heeft een tien minuten durende cover opgenomen van David Bowies hit Sound and Vision uit 1977. Hij deed dat met een 160-koppig orkest dat rondom hem was opgesteld. De video die hiervan in februari op YouTube is verschenen, is indrukwekkend genoeg, al kan Becks stem niet tippen aan die van Bowie. Het concert is vastgelegd met drie camera’s die beelden opnamen in alle richtingen tegelijk, ook omhoog en omlaag.

Op de site hello-again.com is een registratie te zien waar de bezoeker zelf de camera en de kijkrichting kan kiezen. Controle is wat moeilijk omdat de camera’s zelf bewegen, maar een bijzondere ervaring is het zeker. De stereoweergave van het geluid wordt zelfs aan de plaats en de kijkrichting aangepast.

American Dream is de titel van een stijlvolle reportage die fotograaf Ian Ruhter heeft gemaakt over zichzelf. Ruhter doorkruist Amerika met een bestelwagen die hij heeft verbouwd tot een gigantische camera annex doka. Daarmee maakt hij bloedmooie portret- en natuurfoto’s in zwart-wit, op gevoelige platen van ongeveer een vierkante meter. Dit programma laat ook zien wat voor mensen hij portretteert: types die hij onderweg zomaar tegenkomt, waarbij zijn voorkeur uitgaat naar losers. In oktober publiceerde hij al een videoportret van het ziekelijke meisje Madison. Zij zat voor de lens van zijn ‘camera truck’, binnen filmde hij hoe haar beeld viel op draaibaar opgehangen stukken papier. Een geniale trucage zonder digitale middelen. Ruhter publiceert geregeld foto’s op zijn blog Silver & Light.

Bekijk de besproken video’s via nrc.nl/webscan

    • Herbert Blankesteijn