Dwarsligger Londen verliest bonusgevecht

De Britten waren fel tegen een Europese regeling die bonussen van bankiers aan banden legt. Notoir dwarsligger Londen kreeg vaak zijn zin in de EU. Maar dit keer niet.

Brussel. - Het isolement van de Britten in Europa is gisteren verder gegroeid. De Britse minister van Financiën, George Osborne, slaagde er in Brussel niet in om een Europese regeling tegen te houden die bonussen van bankiers aan banden legt. Alle 26 andere ministers zijn vóór maximumbonussen. Zij beloofden nogmaals naar wat „technische details” te kijken – maar weigerden om Londen, Europa’s financiële centrum waar de meeste en hoogste bonussen worden uitgedeeld, op substantiële punten tegemoet te komen. „De moraal geldt voor ons allen, ook voor de City”, zei de Franse minister Pierre Moscovici.

Volgens de regeling mogen Europese banken geen bonussen meer uitdelen die hoger zijn dan één jaarsalaris. Alleen als aandeelhouders akkoord zijn, mogen bonussen maximaal tweemaal een jaarsalaris bedragen. Dit vormt een klein onderdeeltje van een groot pakket Europese wetgeving dat banken vanaf 2014 verplicht extra kapitaalbuffers aan te houden. Dit pakket werd vorige zomer goedgekeurd door alle ministers – nadat Osborne ook hier de onderhandelingen had bemoeilijkt met eisen speciaal voor de City, waarvan er vele werden ingewilligd. Toen het pakket naar het Europees Parlement ging wilden de parlementariërs het alleen goedkeuren als er een regeling inkwam over maximumbonussen. „Het parlement is keihard over bonussen”, zegt een ambassadeur. „Gelukkig waren vrijwel alle ministers het ermee eens, anders was het hele pakket gestrand. Dat was een ramp geweest: kapitaalbuffers maken deel uit van de Bazelregels, die wereldwijd zijn afgesproken. We moeten ons daaraan houden.”

Met de bonussen stonden de Britten vanaf dag één alleen. Ze vrezen dat bankiers Londen verlaten als ze elders meer verdienen. Gisteren herhaalde Osborne op bitse toon dat 26 landen een praktijk willen aanpakken die „voor negentig procent” plaatsvindt in het 27ste land. Het gebeurt zelden dat een EU-land wordt overruled op een terrein dat vitaal is voor dat land.

Over financiële regulering, kernpunt in de crisisbestrijding, beslist Europa met gekwalificeerde meerderheid. Eén land kan een deal niet tegenhouden. Londen ligt constant dwars: over hedgefondsen, bankentoezicht, derivatenhandel. Andere EU-landen doen altijd water bij de wijn. De bonussen vormen een keerpunt, zelfs voor traditionele bondgenoten als Nederland of Zweden. „Wat mij betreft hoeft er niets aan de regeling te veranderen”, zei minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gisteren.

Om een politieke ‘geste’ richting Londen te maken, hebben de ministers gisteren echter niet gestemd. „Het is in het Europese belang dat de Britten aan boord blijven”, zei de Duitse minister Schäuble. Hij stelde voor nog éénmaal met het parlement aan „technische” details in de bonussenregeling te sleutelen. Toen Londen onlangs alleen stond bij onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting, staken de Duitsers ook als eersten hun hand uit. Eenderde van de Britten zou nu voor de UKIP-partij stemmen, die anti-EU is. Premier Cameron heeft op termijn een referendum beloofd.

De enige ‘rek’ voor de Britten zit in twee bepalingen. De ene gaat over het variabele deel van bonussen (maximaal 25 procent van de totale bonus), waarvan bankiers iets meer krijgen omdat het pas na vijf jaar wordt uitgekeerd. De andere betreft dat ook filialen van Europese banken buiten de EU de bonusregels moeten respecteren. De kans dat het parlement wijzigingen accepteert is klein. Parlementsvoorzitter Martin Schulz reageert koeltjes: ,,Het lijkt erop dat één land ernstige problemen heeft met het akkoord, maar de EU moet doorzetten en deze belangrijke wet invoeren.’’ De Oostenrijkse parlementariër Othmar Karas, rapporteur over bonussen, ziet „geen reden” om het compromis open te breken.

    • Caroline de Gruyter