Duo onderzoekt nationalisatie SNS

Twee onafhankelijke deskundigen gaan onderzoek doen naar de rol van het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank bij de nationalisatie van SNS Reaal. De twee zijn Rein Jan Hoekstra, voormalig lid van de Raad van State, en Jean Frijns, tot 2012 bijzonder hoogleraar beleggingsleer aan de VU.

Volgens minister Dijsselbloen (Financiën, PvdA) wordt bekeken of de partijen op tijd in actie zijn gekomen, en op de juiste manier. Ook de samenwerking tussen Financiën en DNB wordt onder de loep genomen.

Het onderzoek naar DNB begint bij de vergunning in 2006 voor de overname van Property Finance, de vastgoedpoot die SNS in grote problemen zou brengen. Bij Financiën begint het onderzoek bij de staatssteun die SNS in 2008 kreeg. Het onderzoek moet eind dit jaar klaar zijn.