Dow Jones na crisis op hoogste punt ooit

De Dow Jones-index bereikte een nieuwe piek. De verliezen van de crisis zijn uitgevlakt in de VS, in Europa alleen nog niet.

Er daalde geen confetti neer op de vloer van de New York Stock Exchange, en de slotbel ging slechts gepaard met beleefd applaus. Maar de Dow Jones bereikte gisteren na meer dan vijf jaar – inclusief kredietcrisis, bailouts, huizencrash, recessie en Europese schuldencrisis – een nieuw historisch hoogtepunt: de index sloot op 14.253,77 punten.

De wereldberoemde graadmeter brak met overtuiging het oude record, een sluiting van 14.164,53 op 9 oktober 2007. De Dow voegde bijna 1 procent toe aan zijn recente oploop. Aangedreven door geldverruiming van de Federal Reserve, en indrukwekkende winsten in het bedrijfsleven, beleeft de aandelenbeurs een onmiskenbare comeback.

De index van 30 grote gerenommeerde Amerikaanse bedrijven, waaronder ExxonMobil, General Electric, Microsoft, Coca-Cola, Boeing, IBM, McDonald’s en Walmart, is in vier jaar meer dan verdubbeld sinds het dieptepunt van 6.547,05 punten van 9 maart 2009. De Dow bereikte het volledige herstel van de crisis ruim een jaar sneller dan na de neergang door de het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2000.

Het tempo van de ommekeer was dan ook de grootste verrassing. „Ik had niet verwacht dat de markt het al zo snel zo goed zou doen”, zei Nicholas Sargen, directeur investeringen bij Fort Washington Investment, tegenover Bloomberg Television. Belangrijke factor is volgens hem „dat de particuliere sector van de Amerikaanse economie zich herstelt van de financiële crisis”.

Bovendien speelt de stimulans door de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, een cruciale rol. De ‘Fed’ koopt elke maand 85 miljard dollar aan obligaties op waardoor rentestanden uiterst laag zijn. Dat drijft beleggers naar aandelen waar kans bestaat op hogere rendementen.

De Europese beurzen reageerde positief op de Dow Jones-piek, maar zijn zelf nog ver verwijderd van hun recordstanden. Beleggers hebben in tegenstelling tot in de VS nog niet de overtuiging dat de Europese economie echt aan het herstellen is en de Eurocrisis definitief voorbij is.

Al kent ook de vlucht naar aandelen in de VS zijn beperkingen. De opmars heeft de bijsmaak van een vluchtig verschijnsel dat niet strookt met de echte economie. De economische groei in de VS is mager en de werkloosheid ligt tegen de 8 procent, dat is hardnekkig hoog.

De grote vraag is dan ook hoe ver de Dow Jones door kan stijgen. Traditioneel trekt een nieuw record beleggers die ook een deel van de actie willen. Maar er kan ook het gevoel ontstaan dat er nu sprake is van ‘irrationele uitgelatenheid’ – zeker als de steun van de eindigt. Het innen van winst en een mogelijke correctie liggen volgens sceptici op de loer.

    • Frank Kuin