De Chinezen komen eraan

Gaan // Toneel Happy Garden S. Nelissen/ Firma Rieks Swarte t/m 20 april firmarieksswarte.nl ****

Vroeger heette het restaurant Het Wapen van Schijnveld. Het voortvarende echtpaar Tinus en José voorvoelt de opkomst der Chinezen. Ze verbouwen het restaurant tot een authentiek Chinees restaurant, Happy Garden. Dat is ironie. In de afhaalchinees hangt een droefgeestige sfeer. In de regie van Gienke Deuten vertolken Servaes Nelissen en Kim van Zeben het echtpaar. Ze dragen een stille tragiek met zich mee: ze hebben een onvervulde kinderwens. Wat zou er voor haar mooier zijn dan een Chinees kindje? Maar wie wordt de vader? Dankzij het innemende poppenspel van Nelissen neemt het verhaal van Happy Garden telkens verrassende wendingen. Soms verdwijnt de verhaallijn achter een vondst, maar de melancholieke toon van de voorstelling blijft prachtig behouden. Nelissen verdedigt treffend hun restaurant: „De Chinezen komen eraan, je kunt ze maar beter voor zijn.

Kester Freriks

    • Kester Freriks