Danser bekent aanslag op directeur van Bolsjoj-theater

Sergej Filin,de artistiek directeur van het Bolsjoj-ballet, verlaat het ziekenhuis is Moskou nadat hij zwavelzuur over zich heen kreeg gegooid. Foto EPA / Sergei Ilnitsky

Danser Pavel Dmitrisjenko van het Bolsjoj-theater heeft bekend dat hij zit achter de aanval met zuur op de artistiek directeur van het theater, Sergej Filin. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

De danser heeft volgens het hoofd van de politie een volledige bekentenis afgelegd en wordt voorlopig vastgehouden. De danser werd gisteren met twee anderen opgepakt. Ook zij hebben toegegeven bij de aanslag betrokken te zijn geweest.

Dmitrisjenko speelde onder meer de slechterik in Het Zwanenmeer van Tsjaikovski. Volgens Russische media had hij ruzie gekregen met Filin, omdat die de vriendin van Dmitrisjenko de hoofdrol in een grote productie zou hebben geweigerd.

Filin kreeg op 17 januari in Moskou zwavelzuur over zich heen gegooid toen hij onderweg was van zijn werk naar huis. Hij liep verwondingen op aan zijn gezicht en ogen. Het is niet zeker of de vroegere sterdanser zijn zicht terugkrijgt. Hij wordt nu behandeld in Duitsland.

Collega’s bij het Bolsjoj-theater vermoeden dat de aanslag te maken had met Filins werk bij het balletgezelschap. Hij stond bekend als compromisloos. Enkele sterren van het ballet hebben in het verleden geklaagd dat sommige dansers voor bepaalde belangrijke rollen werden voorgetrokken.