D66 zet coalitie voor blok over embryo's

Wetenschappelijk onderzoek met embryo’s moet mogelijk worden in Nederland. Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) dient morgen een motie in om de Embryowet op dit punt te veranderen.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de evaluatie van de Embryowet uit 2006. D66 verwacht dat er een meerderheid te vinden is voor de motie, omdat de christelijke partijen minder Kamerzetels hebben sinds de verkiezingen: dat waren er 28 en zijn er nu 21. Christelijke partijen, en met name de SGP, verzetten zich tegen onderzoek met embryo’s.

Het kabinet-Rutte I was afhankelijk van steun van de SGP. Daardoor zou ook de VVD in de vorige kabinetsperiode niet voor versoepeling van de Embryowet hebben gestemd. Dat is nu in de Tweede Kamer anders. Vanwege de verhoudingen in de Eerste Kamer zijn SGP en ChristenUnie echter nog steeds van groot belang voor de coalitie. De vraag is daarom hoe PvdA en VVD zich gaan opstellen in deze discussie.

De enige embryo’s die wetenschappers nu kunnen gebruiken voor onderzoek, zijn de overgebleven embryo’s die stellen doneren na een IVF-behandeling. Dijkstra: „Uit de evaluatie blijkt dat ze daardoor een belangrijk stadium – het allerprilste begin van de zwangerschap – missen. Embryo’s in dat stadium zijn noodzakelijk om onder meer betere voortplantingstechnieken te ontwikkelen, zoals het invriezen van embryo’s. Ze moeten ze zelf dus kunnen kweken.”

In Engeland, België, Denemarken en Finland gebeurt dat al.

    • Frederiek Weeda