buzz

Film great Clint Eastwood, left, gestures toward Brandt Snedeker, right, after presenting him with his trophy on the 18th green of the Pebble Beach Golf Links following the AT&T Pebble Beach Pro-Am golf tournament, Sunday, Feb. 10, 2013, in Pebble Beach, Calif. Snedeker won the tournament after shooting a 7-under 65. (AP Photo/Eric Risberg)
Film great Clint Eastwood, left, gestures toward Brandt Snedeker, right, after presenting him with his trophy on the 18th green of the Pebble Beach Golf Links following the AT&T Pebble Beach Pro-Am golf tournament, Sunday, Feb. 10, 2013, in Pebble Beach, Calif. Snedeker won the tournament after shooting a 7-under 65. (AP Photo/Eric Risberg) AP

Spielberg werkt aan serie naar Kubricks Napoleon

Vorige week werd bekend dat Steven Spielberg dit jaar de jury voorzit op het filmfestival van Cannes. In een interview met Canal Plus onthulde Spielberg dat hij na Lincoln met Kubricks weduwe Christiane en zwager Jan Harlan werkt aan een miniserie over Napoleon gebaseerd op script en research van zijn overleden vriend Stanley Kubrick. Twee jaar na diens dood in 1999 verfilmde Spielberg al diens A.I., een sciencefictionfilm over een robot met een pinokkiosyndroom. Kubrick stuurde in 1968 zijn assistenten door Europa voor research; ze keerden terug met schetsen, foto’s en potten zwarte aarde uit Waterloo. De namen van Audrey Hepburn, Oskar Werner en Jack Nicholson vielen, het communistische Roemenië zegde tienduizenden figuranten in papieren uniformen toe, maar het project liep spaak omdat studio MGM in zwaar weer belandde en de Napoleonfilm Waterloo van de Rus Sergej Bondartsjoek in 1970 flopte. Kubrick richtte zich toen op A Clockwork Orange; een plan om bij echt kaarslicht te filmen, gebruikte hij in Barry Lyndon (1975).

...en traumatiseerde het meisje met het rode jasje

Over Spielberg gesproken: het meisje wier rode jasje uit Holocaustfilm Schindler’s List (1993) knalt, zegt indertijd een trauma te hebben opgelopen van de film. Oliwia Dabrowska brak als elfjarige haar belofte aan Spielberg de film pas op haar achttiende te zien. Ze begreep er toen niets van en was geschokt en beschaamd over haar rol, zegt ze. Schindler’s List doorkruiste indertijd overigens Kubrick ambitie om zelf een Holocaustfilm te maken: The Aryan Papers met Johanna ter Steege in een hoofdrol.

Badr Hari, de film

Schrijver Abdelkader Benali laat weten nu al in onderhandeling te zijn met een regisseur over de filmrechten op zijn in het najaar aangekondigde roman Bad Boy. De Arbeiderspers kondigde eerder een op Badr Hari geïnspireerd boek aan over de opkomst en ondergang van een Marokkaanse kickbokser in de herfst: het romanpersonage is een K1-vechter met een blonde glamourvriendin, Chanel, die een reclameman in elkaar slaat. Badr Hari, beschuldigd van een serie zware mishandelingen na de sloop van miljonair Koen Everink op het dancefeest Sensation White, is op vrije voeten en nog lang niet schuldig bevonden. Zelf overweegt hij ook een autobiografie te laten schrijven.

Star Trek Wars

President Obama heeft veel krediet verspeeld bij fanboys. Vrijdag verklaarde hij af te zien van een „Jedi mind-meld” met de Republikeinen over bezuinigingen. Daarmee haalde hij de versmelting van geesten van Mr. Spocks Vulcaniërs in Star Trek door de war met de paranormale gaven van de Jedi-ridders uit Star Wars: een doodzonde.

Eastwoods homohuwelijk

Clint Eastwood ontluisterde zichzelf vorig jaar door een rare dialoog met een lege stoel tijdens de Republikeinse conventie. Maar de 82-jarige acteur-regisseur bevestigde vorige week wel dat hij behoort tot de in het defensief geraakte libertaire vleugel van die partij. Eastwood is een van de tachtig prominente Republikeinen die hun handtekening plaatsten onder een juridisch betoog dat oproept tot erkenning van het homohuwelijk. Binnenkort spreekt het Amerikaanse Hooggerechtshof zich uit over een constitutioneel amendement, voorstel 8, dat in Californië het homohuwelijk uitsluit – inmiddels is in die staat 61 procent vóór.

Filmpiraten betrapt

Bij persvoorstellingen van grote Hollywoodtitels moeten journalisten vaak mobiele telefoons inleveren; soms zien bewakers met nachtkijkers toe dat niemand opnames maakt voor illegale verspreiding. In Australië begon AFACT, het orgaan tegen piraterij, onlangs een bewustwordingscampagne onder zaalwachten: premièredagen, late of vroege voorstelling zijn risicomomenten bij uitstek. In het Verenigd Koninkrijk hebben filmdistributeurs een manier om zaalwachten werkelijk te motiveren: ze krijgen 700 pond (812 euro) voor elke betrapte filmpiraat. Twaalf suppoosten kregen dat vorig jaar al uitgekeerd voor waakzaamheid tijdens Skyfall, The Hobbit, Ted en The Dark Knight Rises.