Brussel legt Microsoft 561 miljoen euro boete op

Foto AP/Ted S. Warren

Microsoft krijgt een boete van 561 miljoen euro omdat het Europese consumenten geen vrije keuze heeft gegeven voor een internetbrowser. Dat maakte de Europese Commissie vandaag bekend.

Het Amerikaanse softwarebedrijf had afgelopen zomer door een ‘technische fout’ consumenten geen keuzescherm voorgeschoteld waarin men naast de browser van Microsoft, Explorer, ook kon kiezen voor concurrenten als Firefox en Chrome. Volgens de commissie hebben door de fout vijftien miljoen consumenten het scherm niet gezien.

Microsoft had met de Europese Commissie afgesproken dat gebruikers van Windows 7 een keuzescherm zouden krijgen met ook andere concurrerende browsers. De commissie stelde daarop in oktober officieel een klacht in tegen Microsoft omdat het bedrijf haar dominante rol in de markt zo zou misbruiken.

Microsoft mag sinds 2009 van de Europese Commissie in het dominante besturingssysteem Windows niet langer alleen de eigen browser aanbieden. Het keuzescherm dat het softwarebedrijf vervolgens introduceerde had dat monopolie moeten oplossen. Dat scherm moet nog tot 2014 in beeld komen bij nieuwe Windows-gebruikers.

Microsoft reageerde op de boete door ‘volledige verantwoordelijkheid’ te erkennen, zo schrijft persbureau AFP:

“Wij erkennen dat we verantwoordelijk zijn voor deze technische fout, en we verontschuldigen ons voor de problemen die dat heeft veroorzaakt.”