Britse minister: we hebben enorm gefaald in Syrië

Syrische vluchtelingen in Mafraq, Jordanië. Foto Reuters / Muhammad Hamed

De aanpak van de problemen in Syrië door de internationale gemeenschap is een ‘rampzalige mislukking’ gebleken. Dat zei William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, vanmiddag in een verklaring. De UNHCR maakte ondertussen bekend dat er inmiddels een miljoen mensen uit het land zijn gevlucht.

Hij benadrukte dat momenteel geen enkel Westers land aanstuurt op militaire interventie en dat het enkel gaat om het bieden van hulp aan de slachtoffers van de burgeroorlog. De pogingen om een eind aan het bloedvergieten te maken, zijn echter dramatisch gefaald, vindt hij.

Hague noemde een aantal sombere cijfers:

“Een jaar geleden hadden een miljoen mensen in Syrië humanitaire hulp nodig. Dat aantal is nu 4 miljoen, op een bevolking van 21 miljoen. 40.000 mensen ontvluchten Syrië elke week; driekwart van hen zijn vrouwen en kinderen. In de laatste tien maanden is het aantal vluchtelingen met dertig vermenigvuldigd en vandaag bereiken we de treurige mijlpaal van een miljoen vluchtelingen. De bevolking van Libanon, waar ik twee weken geleden was, is met 10 procent gestegen dankzij de vluchtelingenstroom vanuit Syrië.”

Allerlei soorten hulp, maar geen wapens

Groot-Brittannië wil volgens Hague meer hulp bieden aan de rebellen die president Assad bevechten, inclusief ‘alle vormen van technische ondersteuning van de Syrische Nationale Coalitie’, het orgaan waarin oppositiegroepen zich hebben verenigd. Dat betekent dat ze gepantserde voertuigen, kogelvrije vesten en search and rescue-uitrusting leveren. Het is ‘een noodzakelijke, passende en wettelijke reactie op het extreme lijden’ in het land.

Maar aan het rechtstreeks bewapenen van de rebellen wil Hague niet beginnen. De huidige sancties van de Europese Unie tegen Syrië beletten dat.

‘Eén miljoen Syrische vluchtelingen’

Het aantal Syriërs dat hun door een burgeroorlog verscheurde land is ontvlucht en hulp nodig heeft, is opgelopen tot één miljoen. Dat heeft het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) vandaag gezegd.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Antonio Guterres, zei in Genève dat het aantal is gebaseerd op cijfers van VN-kantoren in de landen die gevluchte Syriërs opvangen.

“Met een miljoen mensen op de vlucht, miljoenen mensen die in het land zelf van huis en haard zijn verdreven en met iedere dag duizenden mensen die de grens oversteken, stevent Syrië af op een ramp van enorme omvang.”

De UNHCR heeft snel geld nodig om de gastlanden te helpen met de vluchtelingenopvang. Van de één miljard dollar die werd toegezegd op een donorconferentie in Koeweit in januari is slechts tweehonderd miljoen overgemaakt. “We beginnen wanhopig te worden”, zei Panos Moumtzis, de regionale UNHCR-coördinator voor Syrische vluchtelingen.

Volgens de VN zijn in de twee jaar die de opstand inmiddels duurt meer dan zeventigduizend mensen om het leven gekomen.

    • Peter Zantingh