Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

‘Blok wil huisjesmelkers harder aanpakken’

DEN HAAG - Stef Blok tijdens het debat over het woningakkoord. ANP REMKO DE WAAL
DEN HAAG - Stef Blok tijdens het debat over het woningakkoord. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP / Remko de Waal

Verhuurders die te veel mensen in een woning stoppen of een huurpand laten verkrotten, kunnen in de toekomst harder worden aangepakt. Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) wil hiervoor de Woningwet aanscherpen. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving hierover in Trouw.

Blok wil de huisjesmelkers forse boetes of een verhuurverbod kunnen opleggen, zegt hij in de krant:

“Je wilt hen pijn doen daar waar ze hun geld mee proberen te verdienen.”

De minister komt hiermee de grote gemeenten tegemoet, die graag meer armslag willen om huisjesmelkers aan te pakken. De huidige mogelijkheden om de misstanden aan te pakken zijn volgens de gemeenten te beperkt. Zo kunnen gemeenten na de wetswijziging aan een huiseigenaar een verhuurverbod opleggen of het beheer van een pand overnemen wanneer structureel sprake is van slecht onderhoud. In veel oude wijken is de leefbaarheid in het geding door de misstanden in huurwoningen.

Het voorstel om de Woningwet te wijzigen is nu voorgelegd aan de vereniging van Nederlandse gemeenten en de provincies.