Besteed aandacht aan je weekend

Ontspannen //

Wat doen succesvolle mensen in het weekend? Op nummer 12: Reflecteer.

Volgens de kenners doen succesvolle mensen allemaal hetzelfde in het weekend, namelijk niks. Dat wil zeggen, ze werken niet, maar laden zich op voor de volgende week. Work hard, play hard. Tegen zakentijdschrift Forbes zei carrièrecoach Penelope Trunk vorige week dat succesvolle mensen dezelfde aandacht aan hun weekend besteden als ze aan de week geven. „Ze zijn erop gericht om het leven te creëren dat ze voor ogen hebben.” Veertien dingen die succesvolle mensen in het weekend doen (of zouden moeten doen) volgens Forbes .

1. Ze maken tijd voor familie en vrienden. Vooral belangrijk voor hen die doordeweeks van huis zijn.

2. Sporten. Bewegen om ideeën op te doen, of samen sporten met anderen om een band op te bouwen.

3. Een hobby. Ondanks de drukte maken veel succesvolle mensen tijd om een hobby uit te oefenen.

4. Vakantie. Een paar dagen weg is de ideale manier om het werk achter je te laten.

5. Offline gaan. Laura Vanderkam, schrijfster van What the Most Successful People Do on the Weekend, adviseert zelfs om eens te gaan wandelen zonder telefoon en in een soort tech-sabbatical een dag niet naar je mail te kijken.

6. Vrijwilligerswerk. Het is een lijstje uit Amerika, dus werk voor het goede doel staat in hoog aanzien. Fundraising wordt ook gezien als een handige manier om te netwerken.

7. Geen klusjes. Het komt altijd op het weekend aan om klusjes te doen, maar besteed daar een beperkt deel van je tijd aan.

8. Planning. Een langetermijnplanning zorgt ervoor dat je maandag gelijk aan het werk kunt. Wie op korte termijn plant, is altijd bezig met details.

9. Zoek andere mensen op. In welke vorm dan ook is sociale interactie een belangrijke factor om gelukkig te worden.

10. Doe iets. Het komt sterk overeen met punt drie. Actief met andere dingen bezig zijn, is de snelste manier om het hoofd leeg te maken. Roy Cohen, schrijver van The Wall Street Professional’s Survival Guide zag op een ledenlijst van een bridgeclub alle belangrijke mensen uit de beurswereld staan.

11. Netwerken. Succesvolle mensen denken er niet bij na, netwerken is een natuurlijke manier voor hen om met anderen om te gaan.

12. Reflecteer. Stilstaan bij wat je hebt en wat je hebt bereikt, is een belangrijk onderdeel van het weekend.

13. Mediteer. De overtreffende trap van reflecteren en goed om de batterij weer op te laden.

14. Opladen. Volgens Vanderkam kun je alleen topprestaties leveren als je ook de tijd neemt om je op te laden. Door echt vrij te nemen.